JAGODINA-Ivan Poleto (39) svećenik Beogradske nadbiskupije,  župnik župa sv. Leopolda Mandića u Jagodini i sv. Barbare u Ravnoj Reci. Velečasni Poleto je,pored toga, urednik mesečnika Beogradske nadbiskupije Blagovesti i na katoličkom Radio Marija uređuje emisiju ,,Zrnca vere”, te piše članke za internet portale i profile na društvenim mrežama. Uz sva ta zaduženja, on je i tajnik (sekretar) Sinoda Beogradske nadbiskupije.

-Najviše radim na medijima, posebno za Blagovesti gde pratim sve aktivnosti nadbiskupa monjsinora Stanislava Hočevara i nadbiskupije uopšte, kojih dosta ima. I ranije sam se bavio medijima. Moja predhodna dužnost je bila župnik u Vinkovicima i Zagrebu, inače sam rodom iz Slavonske Požege. Gde god sam bio bavio sam se medijima, uređivao radio emisije, radio za lokalne televizije reportaže, imam i sada zaduženja u Vinkovcima za kulturna događanja u gradu. Trudim se da pratim sva zbivanja i u mojoj župi u Pomoravlju, imam dobre odnose sa sestrinskom SPC, prijatelj sam sa nekim sveštenicima. Zaista sam zadovoljan u Pomoravlju, počinje priču o sebi i svojim dužnostima Poleto.

On je pre dve godine preuzeo dužnost župnika u Jagodini.

-Moji župljani su me jako lepo primili, ali i odmah upoznali sa svim strukturama u gradu. Na tome sam im zahvalan. Stalno sam im na raspolaganju. Preko mojih župljana povezao sam se sa sveštenicima SPC, a sa nekima sam postao prijatelj, dodaje Poleto.

-Komšije na Liparu su prema meni jako dobri. Uvek, gde god da budem i sa kime god da razgovaram, pohvalim moje komšije. Zaista su divni ljudi, pomažu mi oko radova oko hrama, čuvaju kuću sam u toku sedmice u Beogradu. Nikada nisam imao problema. Presrećan sam sa svim komšijama, od najbližih do onih koji su malo dalje, kaže on.

Ove godine Katolička i pravoslavne crkve slave Uskrs istog dana u nedelju 16. aprila.

-Ove godine Uskrs ili Vasksrs slave zajedno Katolička i Pravoslavna crkva. To je najveći hrišćanski praznik blagdan, jer je uskrsnuće temelj naše vere, kao što je rekao Sveti Pavao (Sv. Pavle) ,,Ako nema uskrsnuća, onda je uzaludna vera naša”, poručuje Poleto.

-Ako bi smo pitali vernike najradosniji dan je Božić, jer je Božić bliži ljudima, u središtu je dete, sve je šareno i lepo, svetlucavo, a u stvari mnogi od nas zaborave na bit. Uskrs je nešto ozbiljno, gde svaki čovek treba da se zaustavi na tim misterijem. Zato su dani, posebno velike sedmice, vrlo bogati liturgijski. Najsvečanija liturgija u celoj godini je za Veliku subotu, a to je Vaskršnja liturgija vazmenoga bdjenja, pojašnjava Poleto.

-Raduje me da ove godine Vaskrs ili Uskrs zajednički slavimo, sestrinske crkve Katolička i SPC.  U Jagodini Katolička crkva deluje od 2008. godine, ali na ovim teritorijima Katolička crkva je prisutna, jer je Ravna Reka bila prva župa,  od 1935. godine, kada je izgrađena crkva Svete Barbare u Ravnoj Reci što je jedini hram Katoličke crkve u Pomoravlju, priča Poleto.

-To je najstariji katolički crkveni hram u centralnoj Srbiji. Tu crkvu su zidali rudari koji su živeli u Resavskom kraju, a reč je o Francuzima, Nemcima, Česima, Slovencima… tada je u Ravnoj Reci živelo 4.500 ljudi, a sada stotinak. Ugasio se rudnik, sada je tek nekoliko katolika. No, 2008. godine osećala se pastoralna potreba za jednom župom koja bi bila bliža, jer je Ravna Reka udaljena, te je razmišljanjem i  dobrotom našeg nadbiskupa monjsinjora Stanislava Hočerava osnovana Župa u Jagodini. Prvo je osnovan Pastoralni centar Svetog Lepolda Bogdana Mandića u Jagodini i tada je za župnika postavljen Marko Trošt, koji je bio ovde do 2013. godine, posle njega don Džeremija Masa i pred dve godine ja sam župnik. Župa pokriva terirorije Jagodine, Ćuprije i Paraćina. Prema popisu stanovništva iz 2011 godine  u tim gradovima živi oko 600 katolika, s tim da u crkvu dolazi do 150 vernika, podseća Poleto.

-U Jagodini nemamo hram ili crkvu u smislu kako je to u Ravnoj Reci. Trenutno osmišljavmo kako da uz kuću na Liparu izgradimo hram, razmišljali smo o proširenju. Kompletno smo uredili prostor bogoslužnog hrama, tako da kuća je lepa i topla, ali mala  za velike blagdane. Razmišljamo o proširenju, radi zaista lepog broja vernika koji dolaze na svetu misu. Lokacija hrama bi bila na Liparu. Poslednjih par meseci primećujem povećavanje novih ljudi, koji nisu znali da postoji Katolička crkva u Jagodini, zaključuje Poleto.