DESPOTOVAC-Međunarodni viteški turnir „Despot Stefan Lazarević“ – JUST OUT 3, biće održan u manastiru  Manasija kod Despotovca od 25. do 27. avgusta, potvrdili su organizatori turnira.

-Nove zemlje učesice na turniru su vikinzi iz Švedske i ratnici iz Turske. Specijalni gosti turnira dolaze iz Skandivanije, jer su dobili više glasova na sajtu od japanskih Samuraja. Na turinir dolaze vitezovi iz 17 zemalja, a recimo da oko 200 učesnika iz Francuske zainteresovano da dođe. Prošle godine oko 50 hiljada posetilaca  videlo turnir, a ove godine, prema najavama,  očekujemo  70 hiljada. Ovo porodični festival, što je pokazala prošla godina. Cilj je bio da u ove tri godine sazremo kao festival i vrhunac doživimo sledeće godine kada se obeležava 600 godina od izgradnje Manasije, što je kruna svih napora koji se preduzimaju oko restautacije  manastira, rekao je direktor turnira Vladimir Blagojević.

Na turniru će učestvovati pored domaćih predstavnika, trupe iz Francuske, Rusije, Češke, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Austrije, Crne Gore, Republike Srpske, Hrvatske, i drugih evropskih zemalja, kroz defile i demonstraciju veština po kojoj je država koju predstavljaju poznata.

-Despotovac je bogat kulturno-istorijskim i spomenicima prirode, a turnir je doprineo dodatnom popularisanju svega toga, jer je smo kao turistička destinacija  veoma blizu velikih gradova. Verujemo da će i ovog puta biti velika posećenost, jer omogućavamo posetiocima da besplatno budu deo viteške priče i srednjeg veka. Svaki novi posetilac je novi uspeh, kazala je direktorka Turističke organizacije Ana Bogdanović

Na sličnim turnirama u Evropi ulaznice koštaju od 75 do 100 evra. Cilj ove manifestacije je promocija srpske kulture i baštine, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta. Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjevekovne hrane i pića, srednjevekovnih zanata, bogatog kulturno umetničkog programa uz pesmu i igru, posetiocima će biti na raspolaganju i savremena tehnologija kao što je mobilna aplikacija i 3D animacija.

-Viteški turnir je centralna manifestacija u Despotovcu, jer privlači veliki broj posetilaca. Pokušavamo da na taj način još više afirmišemo turističke destinacije, imajući u vidu da je turizam naša osnovna privredna grana. Popravljamo infrastrukuru radi približavanja sadržaja turistima, ističe zamenik predsednika te opštine Nenad Jovanović.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija  podržalo je održanje viteškog turnira, kao i Triglav osiguranje.