PARAĆIN-Ročište u privrednom sudu u Kragujevcu za donošenje odluke o stečaju u Srpskoj fabrici stakla, po predlogu Veksilum Balkan iz Čačka, odloženo je za 30. maj. Međutim, u javost je isplivala duboka podela u menadžementu tog preduzeća, koja je za sada dobila svoj epilog podnošenjem krivičnih prijava. Kako saznajemo, ta podela pokazala se i u preduzeću među rukovodiocima.

-Potraživanje ove kriminalne grupe nisu prošla kroz devizni promet NBS, niti su u knjigama SFS. Ja samo hoću da SFS neko ne otme 47 miliona evra, jer ne postoji ni jedan osnov za to. Ovo su fiktivni papiri i neko hoće nezakonitim radnjama da uzme SFS. Oni su potpisali ugovor u kome stoji da Veksilum Balkan, ako naplati 47 miliona evra kroz stečaj SFS, zadržava  15 odsto  za sebe a 85 odsto uplaćuje firmi na Sejšelskim Ostrvima. Znači neko treba da opljačka fabriku za 47 miliona nepostojećeg duga. To je organizovana kriminalna grupa koja radi protiv interesa naroda i države, kaže predsednik Nadzornog odbora Milorad Pušica i dodaje da se na sudu videlo ko hoće da brani interese radnika i države, a ko i hoće da ih pošalje na ulicu da bi uzeo pare.

On navodi da SFS ne duguje plate radnicima, porez, doprinose,nema hipoteke banaka, dok je  proizvodnja je unapređena za 15,7  odsto. Predhodno je većinski vlasnik CPR Impeks je okupio sve pozajmice koje je Glas industri dala SFS u visini od 71 milion evra.

-Ne postoji dug SFS prema firmi u Čačku. Ne postoji u papirima  bugarske države da firma Veksilum Balkan ima pozajmicu od Glas industri. Pozajmica koju je dao Glas industri je izmirena. Dug Glas industri je prošao kroz knjige SFS i Narodnu banku Srbije. To je nedvosmisleno poslato sudu u Kragujevcu. Javnost će biti šokirana kada sazna istinu, ističe Pušica.

SFS duguje za struju i gas oko 11 miliona evra, ali Pušica objašnajva da SFS ima povraćaj od Ministarstva finansija 2,5 miliona evra, kao i  11 miliona evra robe na lageru, te da će za 45 dana  svi računi biti namireni.Srpska farbika stakla iz Paraćina podnela krivične prijave protiv organizovane kriminalne grupe u kojoj su bivša direktorka Verica Matković i njen sin Filip, te član Nadzornog odbora Dušan Adamović, inače visoki član SNS. Krvičnu prijavu inicirali su predsednik NO Milorad Pušica i CPR Inpeks većinski vlasnik Staklare, koga u NO predstvalja Svetozar Crnogorac.

-Organizator te grupe je Verica Matković, bivša generalna direktorka SFS, a u njoj su i Dejan Adamović, član Nadzornog odbora SFS, advokati iz Beograda Filip Matković i Vosislav Ilić, zastupnik pradlagača stečaja Slobodan Spasojević i Bugarin Cvetan Vasilev, nekadašnji vlasnik Srpske fabrike stakla. Podneli smo krivičnu prijavu protiv ovih osoba,  kao organizovanoj kriminalnoj grupi, republičkom Tužilaštvu za organizovani kriminal”, rekao je punomoćnik SFS advokat Branislav Tomašev. Staklara je na  na ročištu u Privrednom sudu u Kragujevcu koji je osporila Veksilum Balkan iz Čačka da je pravni poverilac duga, kao i da SFS nema trajnu nesposobnost plaćanja.