SVILAJNAC-Svečanom akademijom u svilajnačkom Centru za kulturu Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika „Svilajnac“ obeležila je 60 godina rada. U proteklih šest decenija, iz učionica Poljoprivredno-veterinarske škole izašlo je više od 6500 diplomaca, koji su potom postali ugledni domaćini i poljoprivrednici, vrsni stručnjaci, istaknuti javni i kulturni radnici, magistri i doktori nauka, profesori srednjih škola i univerziteta.

-Poljoprivredna škola je lider u obrazovanju u Srbiji i krenuli smo da to budemo u region i Evropi. Naš zadatak je da podržavamo profosore i učenike, kao i da radimo na projektu kako da škola budem evropski lider. Opština će podržavati školu u svakom smislu, kao i da se borimo da se ni jedno odeljenje ne oduzima školi, rekao je predsednik opštine Predrag Milanović.

-Treba se okrenuti napred, ova škola je uvek imala viziju, jer treba gledati u daleku budućnost. Svi oni koji su danas ovde, svedoče o tome koliko škola znači Srbiji, regionu i Evropi. Reč je o ozbiljnoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi, koja iškolovala velii broj učenika, doktora i to će biti ubuduće. Kada god imamo dilemu da li neko ide pravim putem dođemo u Svilajnac, čujemo kako se radi, tada znamo da smo na pravom putu, rekao je zamenik ministra prosvete Bogoljub Lazarević.

Najboljim učenicima škole Sandri Stevanović i Saši Živkoviću specijalni gost svečane akademije glumac Radoš Bajić poklonio je po 20 hiljada dinara.

-Želim da škola nastavi svoj put očuvanja najlepšeg nasleđa srpske seljačke zemlje. Srpsku populaciju čini 75 odsto seljaka ili njihovih potomaka. Neka škola da doprinos očuvanju poljoprivredne države, rekao je Bajić.

Povelje i zahvalnice dodeljene su najzaslužnijim za razvoj i očuvanje škole.