ĆUPRIJA-Veliki broj građana prisustvovao je Vidovdanskim svečanostima danas u manastiru Ravanica kod Ćuprije, gde se klanjao i celivao izložene mošti Kneza Lazara.  Predsednik te opštine Ninoslav Erić najavio je da za sledeći Vidovdan biti otkriven spomenik Knez Lazaru visok 12 metara na kružnom toku na ulazu sa auto puta u taj grad.

-Sama figura biće visoka preko 9 metara,a postament 3 metra. On će da bude sličan spomeniku postavljenom u Kosovskoj Mitrovici. Dominiraće okolinom i videće ga svi koji prolaze ovim  delom auto puta. Pored toga, dogovaramo sa Putevima Srbije rekonstrukciju puta od Ćuprije do manastira Ravanica. Naša strategija razvoja do 2020. godine je, pored industrijskog i privrednog razvoja, razvoj verskog i sportskog turizma. Okosnicu verskog turizma čini manastir Ravanica zadužbina svetog Cara Lazara, dok će se sportski turizam razvijati sa izradnjom atletske dvorane. U toku je izada projekata, rekao je Erić.

Ninoslav Erić

Episkop Braničevski Ignjatije u manastirskoj crkvi “Vaznesenja Gospodnjeg”, služio je parastos kosovskim junacima, otvoren je kovčeg sa moštima Kneza Lazara, kojima su se građani klanjali i celivali.

Na Vidovdanskim svečanostima u porti manastira Ravanica učestovali su vitezovi Viteškog reda “Svibor”, Konjički klub “Nebesko brdo”, članovi Zavičajnog kluba likovnih umetnika i Predškolske ustanove “Dečija radost” iz Ćuprije. Na stihove Milice Barać scenski prikaz “Lazaru Vezenica” izvela je profesor Ljiljana Đurović sa studentima FDU, a zatim je nastupio vokalni duet “Braća Teofilović”, kao i gradsko kulturno umetničko društvo “Železničar”. Svečanost u Ravanici završena je tradicionalnim “Vidovdanskim kolom”. Večeras će u Zavičajnom muzeju “Horeum Margi Ravno” u 19.30 sati, profesor Predrag Marković, održaćti predavanje na temu “Slobodarska tradicija Srba”. U okviru “Vidovdanskih svečanosti” u Muzeju Horeum Margi Ravno” u Ćupriji otvorena je izložba srednjovekovnog naoružanja, ratničke opreme i dokumenata, pod nazivom “Kupinik poslednja prestonica srpskih despota”, koju su organizovali Zavičajni muzej iz Rume i Vojni muzej iz Beograda.