ĆUPRIJA-Istoričar i potpredsednik SPS Predrag Marković izjavio je u Ćupriji, posle tribine posvećene stradanjima Srpskog naroda za slobodu u Muzeju Horeum Margi – Ravno, da će Ana Brnabić biti prvi premijer, posle Đinđića, koji je školovan u svetu u novije vreme, kao i da najava uvođenja meritokratije odlična stvar.

-Ona je zanimljiva promena, kulturološki zaokret, nadamo se svi da će to pokazati svoje dobre strane. Vlada bi mogla da bude potpuno ekspertska i da niko ne bude političar od ministara, što nije realno, ali i od mešavine ekspertsko-političke možda ispadne nešto dobro, rekao je on.

Markovića je zaintrigirala najava mandatarke o stalnom usavršavanju i obrazovanju državne administracije.

-Ono što najviše obećava, ako je zaista čvrsto opredeljnje, je da se administarcija na najvišim niovima podvrgne stalno obrazvanju i usavršavanju. To bi bila odlična promena. Da se državni funkcioneri podvrgnu nekoj vrsti dodatne obuke. To je velika stvar, da konačno uvedemo meritokratiju, odnosno da postoji veza između da postoji veza između zasluga, usavršavanja i političkog položaja, dodao je on.

Marković je istakao da je deda po ocu Ane Brnabić Hrvat i da u Srbiji ,,ne možemo da za da zamislimo da u Hrvatskoj bude obrnut slučaj”.

-Možemo da budemo zadovoljni što smo mi država građana, što se kod nas ne gleda krvna slika ljudima kada postaju visoki funkcioneri, zaključio je Marković.

On je ocenio da je sadašnji ustav bio prozvod trenutnih političkih kompromisa, te da bi najviši dokument trebalo da bude iznad dnevne politike.

-Novi ustav mora da bude realan, da odredi osnovne principe države i da bude ozbiljno napisan. Mi imamo ustavne improvizacije u proteklih 30 godina, koje su usledile posle najdužeg ustava iz 1974. godine koji je bio nefunkcionalan. Rešenjem ustavnog pitanja bi morala da se stvori državna stabilnost. Amerikanci suštinski nisu promenili ustav iz 18 veka. Bio bi red da stvorimo trajniji ustav, a ne da menjamo svakih nekoliko godine. Potrebna je stabilnost i trajnost u svakom pogledu, a pogotovu u pogledu osnovnih državnih dokumenta, kaže Marković.