JAGODINA-Oko 600 radnika italijanske fabrike za proizvodnju auto i kamionskih sedišta u  Aunde u Jagodini su u problemu jer je zbog štrajka u Fijatu u Kragujevcu ne mogu da ispručuju proizvedenu robu, odnosno sedišta za Fijat 500 sada se skladište u magacinu. U Jagodini rade dve italijanske porodične firme Andrea konfekcioni, proizvodi automobilske cirade, i Aunde, one zapošljavaju 1.200 radnika.

– Andrea konfekcioni radi kompletnu proizvodnju za Volksvagen i Audi i tu nema problema, ali Aunde ima problem jer proizvodi za Fiajt. Za sada nismo prekidali proizvodnju, ali stvaramo količine. Nadam se da će neko da reši problem, jer je ovo strašno što se radi. Ovo što se radi u Fiajtu, radilo se i u Andrea konfekcione, a to nije stvarna i realna priča. Do juče niko nije imao posao. Ni ja, ni oni, sada imamo posao i ne valja nam. Svi živimo od toga i ne valja nam, kaže generalni menadžer Aunde i Andrea konfekcioni u Srbiji Dejan Šiškovski.

On ističe da Aunde ima rešenje ukoliko Fijat odluči da napusti Srbiju.

-Ako Fijat zatvori proizvodnju u Srbiji, o tom scenariju ne želim da pričam. Ali, svakako da će Aunde biti u velikim problemima, ali neće zatvoriti proizvodnju, jer nećemo to dozvoliti. Pregovaraćemo sa menadžmentom u Italiji da pronađemo druge proizvođače poput Iveko, Mercedes…To su neki viši nivoi. Kako što se dogodio problem za Andrea konfekcioni sa Volskvagen grupom pre godinu dana i tada smo otišli na drugo tržište, pa se kasnije sve vratilo u normalu. Vratiće se i u Fijatu u normalu, očekuje Šiškovski.

U Aunde planiraju da uvedu i treću smenu za proizvodnju auto sedišta.

-U Jagodini su ozbiljne investicije, vlasnici su uložili sve što imaju. Andrea 12,13 miliona evra, Aunde preko 10  miliona evra, te kompanije i dalje planiraju razvoj u Jagodini, kao i dovođenje njihovih partnera iz zapadne Evrope. Međutim, sada to sve zastalo zbog loših situacija koja se stalno događaju. Rešićemo sve  probleme sa vlasnicima. Nećemo dozvoliti da sve propadne zbog neodgovornog ponašanja nekih. Međutim, država ne pomaže, jer ništa ne može da uradi, niko ne sme ništa da kaže, dodaje on.

Šiškovski potvrđuje da se proizvodnja normalno obavlja u italijanskim fabrikama Aunde i Andrea konfekcioni u Jagodini. Ali poruka koja se iz Srbije šalje stranim investitorima nije dobra.

-Kako da ubedimo porodične firme da ulažu u Srbiju, kada kompaniju poput Fijata mogu da zaustave neki nebitni likovi. Ako stvarno postoji neki problem treba da se pomogne ljudima, ali znam kako stoje stvari i nisu takve kako ih štrajkači predstavljaju. Zarade se i tamo isplaćuju kako je dogovoreno, nikome se ne duguje ništa… Fijat je dogovorio da ne plaća porez u Srbiji, ali Andrea konfekcioni i Aunde plaćaju ogromne poreze. Jagodini plaćamo velike poreze, punimo lokalni budžet, to su ozbiljne pare za grad. U džepove radnika mesečno se slije 600 hiljada evra, zaključuje Šiškovski.