ĆUPRIJA-10. jubilarna “Crevarijada” u Ćupriji biće održana 5. avgusta, u Moravskom parku, a početak je u 9 sati. Zvezda te manifestacije je legenda narodne muzike Miroslav Ilić, a predsednik žirija večiti mladić, Jova Radovanović, jedan od članova nekada popularnog sastava ”Sedmorica mladih”.

-“Crevarijada” dočarava svu lepotu Ćuprije i gostoprimstvo Ćupričana.  Ona je istovremeno i prilika za uspostavljanje partnerskih, prijateljskih, kulturnih, privrednih i turističkih veza među gradovima, selima, privrednim subjektima i  ljudima. Iz godine u godinu interesovanje potencijalnih učesnika i turista za ovu manifestaciju se drastično uvećava, kaže direktor Turističke organizacije Igor Stanković.

Na “Crevarijadi” takmiči i po 50 ekipa za prestiž. Ko će najbolje napraviti i aranžirati specijalitet od svinjskih crevaca. Ova turstičko-kulinarska i zabavna manifestacija ima i brojne goste iz gastronomskog i kulturno-umetničkog sveta.

-Iznenađenja su uvek dobrodošla i biće ih, jer svako okupljanje donosi nešto novo i nesvakidašnje. “Crevarijada” ne može da prođe bez velikog broja gurmana, željnih dobre zabave i ukusne hrane, ali i majstora kulinara, koji predvode svoje ekipe. Konkurencija je sve jača i jača. To više nisu samo “crevca u tanjiru” već prava kulinarska remek-dela i žiri ima težak zadatak da odabere najukusnija i najbolje aranžirana crevca, navodi Stanković.

Želeći da očuva tradiciju i podseti na stari zanat, po kome Ćupričani dobiše svoje drugo ime, Turistička organizacija je pre 10 godina pokrenula manifestaciju pod nazivom “Crevarijada”.

-Krenulo je stidljivo, tiho, nenametljivo, da bi iz godine u godinu “Crevarijada” rasla a Ćupričani i njihovi prijatelji s ponosom govorili o događaju na kome se “roštiljaju crevca”, provodi dan u prirodi i veliča svetlo crevarsko ime, objašnjava Stanković.

Kao što svaki grad u Srbiji ima neku osobenost koja ga karakteriše, zdvaja i razlikuje od drugih, kojom se diči i ponosi, tako se Ćuprija i Ćupričani od pamtiveka poznaju pod nadimkom “Crevari”. Stari zanat proizvodnje svinjskih i ovčijih crevaca za potrebe klanične i mesne industrije kumovao je nadimku koji grad na Velikoj Moravi i njegovi žitelji i danas nose. Ovaj stari zanat kojim se bavilo više porodica u Ćupriji odavno je zamro. Ostala je samo jedna čiji naslednici pokušavaju da održe tradiciju i koje svi u gradu znaju baš pod tim imenom “Crevari”.

-Uvereni smo da će „Crevarijada 2017“ kao i do sada privući vašu pažnju, te vas pozivamo da nam se pridružite kao gosti i time doprinesete afirmaciji Ćuprije, zakčljučuje direktor TOĆ Igor Stanković.