REKOVAC-Ni veoma visoke temperature, koje su se u nedelju kretale oko 40 stepena, nisu sprečile održavanje 48. Levačkog sabora na pozornici pored Kalnićke reke u blizini manastira Kalenić kod Rekovca, tradicija manifestacije izvornog narodnog stvaralaštva Prođoh Levač, prođoh Šumadiju bila je jača od svi vemenskih nepogoda. Povelja za razvoj sabora ,,Brativoje Marković”, nazvana po osnivaču manifestacije,  dodeljena je Slobodanu Saviću – Džani i JKP Glaveja.

-Zadovoljni smo odzivom posetilaca, imajući u vidu vrućinu. U takmičarskom programu učestvovalo je 16 kulturno-umetničkih društava iz cele Srbije. Ovo je jedna od retkih manifestacija kada Rekovac oživi, tako da se može reći da ,,Levač živi od sabora do sabora”. Tradicija je naša vodilja i u ubućnosti, radićemo na promociji od Subotice do Bujanovca. Očekujem da nas podrži i Ministarstvo kulture, rekao je prdsednik te opštine dr Aleksandar Đorđević.

Mirjana Pavlović

Najlepša saborica je Mirjana Pavlović (17) iz Velikih Krupaca, prva pratilja Dana Felbab iz Novog Sada i druga pratilja Emilija Bažaljeva iz Luga.

-Igram u kulturno-umetničkom društvu i prvi put se takmičim za najlepšu saboricu. Ova titula mi znači mnogo, jer sledeće godine idem na fakultet i prestajem sa folklorom, kaže srednjoškolka Mirjana Pavlović.

Vlasnica najduže pletenice od 140 santimetara ima Milena Lukić (28) iz Jagodine.

Milena Lukić

U konkurenciji do 7 godina prvo mesto osvojila je Kristina Petrović (6) sa pletenicom od 89 santimetra i do 15 godina Kristina Stošić (12) iz Milutovca sa 138 santimetra.

-Ne šišam se već 4 godine, toliko dolazim na sabor, toliko pobeda imam. Prvi pit je bila 106, pa 116, 132 i sada 140 santimetra. Kod nege najteže je sušenje zato što se kosa suši prirodno, taj proces je dugotrajan. Moji me podržavaju i nagovaraju, nastaviću da dolazim u Kalenić, priča Milena Lukić.

Najduže brkove ima Zoran Lazarević iz Niša sa 160 santimetra.On je pobedio i prošle godine sa 140 santimetra. Neguje ih posebnim metodama i želja mu je da narastu do 2 metra.

Levčanke-najlepša tradicionalna jela i aranžman stola

Đorđe Živanović iz Vukmanvoca pobednik je u zdravicama. Proglašena su najlepša dvorišta u Levču, na izložbi Zlatne ruke Levča najbolja tradicionalna jela i najlepše aranžirani sto imale su Levčanke iz Velike Kruševice.

-Negujemo srpsku kulturu i gastronomiju, pripremamo jela na način koji su to naše bake radile. Svaka žena u Levču ume da napravi posnu i mrsnu trpezu, kaže Jasmina Jevremović.

Tradicionalno najveću pažnju privukli su lejkaši iz Vukmanovca, koji sviraju insturment od tikve koju uzgajaju.