JAGODINA-Već nedelju dana meštani Kolara kod Jagodine u strahu su od hrasta, starog oko 300 godina koji je seoski zapis, jer posle oštećenja u kome je trećina stabla pala, zbog legende o smrti niko ne sme da priđe i ukloni ostatke drveta i grana. Naime, prilikom uređenja seoskog doma, pre nekoliko decenija u vreme bivše Jugoslavije, četvorica radnika rezala su grane zapisa zbog građevinskih radova i svi su završili nasilnom smrću u saobraćajnim nesrećama.

-Ja ne bih smeo da uklanjam grane lužnjaka. Priče su priče, ali tih ljudi zaista nema. Pod kakvim okolnostima se to dogodilo ne znam, da li ima veze sa kresanjem grana hrasta. Uglavnom narod tako priča, kaže meštanin Dragan Milanović.

Kako  god bilo meštani Kolara su postavili trake upozorenja oko hrasta i na obližnjem seoskom putu. Nepokušavaju da sklone pale grane hrasta, očekujući odgovore i dela nadležnih. Inače, taj hrast je odlukom odbornika Skupštine grada proglašen zaštićenim prirodnim dobrom, o kojima se stara novo Javno preduzeće “Uređenje i javno osvetljenje”.