JAGODINA-Nezadovoljni sa ambijentalnom celinom, koja je nastala posle odluke nadležne gradske ustanove u Jagodini da zelenu površinu ispred Kulturunog centra iznajmi ugostiteljima, ovdašnji istoričari predložili su gradskim čelnicima da se na spomenik Svetozaru Markoviću ugradi kafanski poslužavnik, kako bi se što bolje uklopio u novonastale turističke tokove. Svetozar Marković bio je u 19. veku jedan od vodećih socijalističkih mislilaca u Evropi, te su jagodinski komunisti po njemu 1946. godine preimenovali Jagodinu u Svetozarevo i taj naziv je ostao do 1992. godine. Narastajuće turističke potrebe učinile su da spomenik Svetozaru Markovću sada bude okružen kafanskim stolovima, dečijim igračkama, a nedavno je ispred spomenika stajala i reklama za film.  

-Pored izgradnje tolikih fontana i vodopada, predlažem da lokalna samouprava na spomenik Svetozaru Markoviću, umesto odrezane šake ugradi jedan lep kafanski  poslužavnik, da i on poslužuje. Pošto više nije socijalista, da pređe u konobare. Da se uključi i on u turizam. Ta situacija sa spomenikom i ugostiteljima je dovedena do apsurada, predlaže ugledni jagodinski istoričar i kulturni radnik Miodrag Aleksić.

Pored toga, on predlaže da se ,,Svetozaru obuče bela košulja”.

-Da bude pravi konobar, spomenik Svetozaru Markoviću je sveden na taj nivo, da poslužuje goste. Oko spomenika su stolovi, uništena zelena površina, znači jagodinska metafizika ,,Svetozar od socijaliste do konobara”, tako bi se uklopio u ambijentalnu celinu, kaže Aleksić.

Na zelenoj površini ispred Kulturnog centra, po odluci gradskih ,,arhitekata”,  izgrađene su letnje i zimske ugostiteljske bašte, kiosk brze hrane i postavljena tezga sa hladnim napicima. Na pitanja o spomeniku Svetozaru Markoviću i zelenoj površini ispred Kulturnog centra iz Gradske uprave nisu odgovorili ni posle nedelju dana.