SVILAJNAC-Koncertom, pred punom salom Centra za kulturu u Svilajncu, ,,Vlatko Stefanovski Trio” zatvorio je manifestaciju “Sinđelićevi dani”. Frontmen te grupe i nekadašnjeg legendarnog makedonskog rok sastava ,,Leb i sol” Vlatko Stefanovski kaže da ,,današnju muziku ne gleda i ne sluša”.

-Prvi put sam u Svilajncu, obišao sam ceo Balkan, od seoskih svirki do arena, ali evo dešava se da dođem u mesto gde nikada ranije nisam svirao. Nisam znao da ovaj gradić divno izgleda, imamo sam priliku da prošetam malo. Prirodnjački centar Srbije je fascinantan, imao sam utisak da sam u Vašingtonu, gde sam prošle godine sa svojim sinom obišao sve te muzeje. Moraću svog sina, koji ima 16 godina, da dovedem u Svilajnac da malo duže razgledam, rekao je on i dodao da mu je izazov kada u nekom mestu svira prvi put, jer je to novo iskustvo i iskušenje, te da ,,nikad nemaš drugu šansu za prvi utisak”.

O ,,Leb i sol” kaže da je trajao kratko u kosmičkim razmerama, ali u razmerama života rok benda dovoljno dugo.

-20 godina, 30 albuma i ko zna koliko koncerata. Mogli smo kao Stonsi, koji traju duže od 50 godina ili kratko kao Bitlsi, koji su najzačajnije radove napravili u prvih 7 godina. Pitanje vremena nije bitno, već koliko ste snažno nešto uradili, koliko je to relevantno u dužem vremeskom periodu, koliko ,,drži vodu”. Na sreću vidim da ti albumi ,,drže vodu”. Stalno mi traže da im sviram te numere ili reizdanja albuma. Interes za tom muzikom, ne da ne prolazi već se povećava. To je period finog vremena, od kraja sedamdesetih do početka devedestih, priča Stefanovski.

O današnjoj muzičkoj sceni nema komentar.

-Vreme je najbolje sito i rešeto za sve što ostaje ili odlazi u zaborav. Ima finih stvari, vreme je promenjeno i konzumiranje muzike. Ljudi više nemaju vremena da slušaju muziku, odnosno slušaju je sekundarno uz neki posao koji rade. Ja sam kući aktivno slušao muziku po nekoliko sati dnevno. Bavio sam aktivno njome. Danas svi gledaju telefone, uključujući i mene. Naša pažnja jer rasuta, nemamo fokus. Današnju muziku niti gledam, niti slušam, zaključio je veliki rok umetnik Vlatko Stefanovski.