ĆUPRIJA-PARAĆIN-Opštine Paraćin i Ćuprija u narednih mesec dana potpisaće ugovor o realizaciji kredita Nemačke razvojne banke u visini od 3, 4 miliona evra, milion je donacija, za izgradnju novog magistralnog vodovoda od Izvorišta Sveta Petka do Davidovca. Opštine će finanasirati po pola ovaj projekat, uz minimalne kamate KFW banke. To će rešiti glavni problem, a to je pucanja cevovoda, koji je ovog leta prouzrokovao četiri kvara, zbog kojih su gradovi ostajali bez vode.

-Ugovor treba da se potpiše za mesec dana, urađena je ekspropijacija i očekujem da sledeće godine počnu radovi. To će doprineti da imamo redovno napajanje vodom iz tog pravca, koji Ćupriji obezbeđuje 80 odsto potrebne vode, kaže predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

Ćuprija priprema petogodišnju Strategiju vodosnabdevanja 2017.-2022. godina, odnosno rešavanje problema vode.

-Pripemamo investicije bušenja nekoliko bunara narednih godina, jer je velika suša, nema vode. Zatim, obnavljanje mreže u gradu. Kada magistralni cevovod bude obnovljen imaćemo garaciju da će voda doći do rezervoara na Karađorđevom Brdu. Razmatrali smo da postavimo naš rezervoar, da se imovinski reši taj problem, a onda treba menjati cevovod od rezervoara do Ćuprije. U selima je takođe velika suša i u dogovoru sa predstavnicima mesnih zajednica cisterne će dopremati vodu za stanovništvo i domaće životinje, ističe Erić.    

-Opština Paraćin je posle petogodišnjeg rada obezbedila 3,4 miliona evra za unapređenje sistema vodosnabdevanja, a u delu projekta bi trebalo da učestvuje i Opština Ćuprija, kaže predsnike opštine Paraćin Saša Paunović.
Planirana je zamena većeg dela zajedničkog glavnog cevovoda, izgradnja još četiri bunara, zamena dela vodovodne mreže u Paraćinu i ugradnja dodatne opreme za merenje i upravljanje sistemom.

-Kvarovi glavnog dovoda koje smo imali ovog leta biće manje verovatni. Biće manje gubitaka u mreži. Četiri nova bunara za Paraćin će značiti dodatne velike količine vode. Zamena dela mreže u Paraćinu treba da omogući da se voda dopremi do onih delova grada koji sada imaju probleme sa pritiskom. Nova oprema za merenje i upravljanje omogućiće da se smanje gubici, brže otkriju kvarovi, lakše i pouzdanije upravlja sistemom, objašnjava Paunović.

Projekat se finansira sredstvima Razvojne banke Nemačke, po međunarodnom ugovoru koji je potpisan i sa strane Vlade Srbije, oko trećina sredstava dobija se kao donacija, ostatak kao kredit na petnaest godina, uz “grejs” period od pet godina.