JAGODINA-Kineska fabrika za proizvodnju gumenih papuča”Lianhe” u stambenom delu u Jagodini, izgorela je u velikom požaru, koji je izbio oko 13.45 u sredu. Vatrogasci su posle hitne intervencije za oko sat i po lokalizovali požar. Crni gusti dim, kancerogen i opasan, nadvio se nad Jagodinom, a najviše je smetao građanima u naseljima pored fabrike.  

-Nešto je jako puklo u dvorištu fabrike, začuli su se alarmi, počelo jaukanje i dovikivanje, a zatim gust crni dim koji je prekrio pola grada, pričaju građani Jagodine koji žive pored te fabrike.   

Vatra je zahvatila kompletnu halu za proizvodnju gumenih papuča, proizvodnji pogon, skladište i sirovine. Crni dim je prekrio naselja Pivara i Sarina Međa. U krugu te fabrike na sreću nije bilo radnika, koji su na kolektivnom odmoru, ali prema prvim informacijama nema ni povređenih. Pored fabričkih hala nalazili su se parkirani kamioni-cisterne koje prevoze zapaljive materije, oni su izmešteni.

-Gorela je sirovina i proizvodni pogon sa mašinama. Visoka temperatura i zadimljenost su pretili životima vatrogasaca, ulazili smo unutar objekta, ali je bilo opasno po život sa unutrašnje strane da gasimo. Otvorili smo viljuškarom prostoriju gde je izbio požar. Koristili smo aparate za kiseonik, jer je dim otrovan i jako kancerogen, kaže komandant vatrogasnog bataljona Saša Igranjatović.

Požar su gasila četiri vozila sa osam vatrogasaca iz Jagodine, kao i vatrogasci iz Paraćina i Ćuprije.

-Dim je opasan po ljude, jer je gorela sirovina za gumene papuče, dakle plastika i guma. Dim lako može da izazove trovanje kod ljudi, ugušujući je, tako da smo preporučili građanima oko fabrike da zatvore prozore i ne izlaze na ulicu, pričaju ekspeti za požare.

Predpostavlja se da je krivac za požar neispravna instalacija. Fabrika je otvorena u martu, ali nije najjasnije zašto je tako potencijalno opasna fabrika dobila dozvolu da radi u naseljenom delu grada. U toj fabrici se tokom jedne smene proizvede od 1.200 do 1.800 pari gumenih papuča. Radnici su plaćeni 25.000 dinara mesečno.