DESPOTOVAC – Legendarni rok muzičar Vlatko Stefanovski, u okviru 25. Dana  srpskog duhovnog preobraženja, na gradskom trgu Despot Stefan u Despotovcu svirao je po pljusku. Međutim, kiša nije umanjila užitak muziciranja velikog umetnika i još dvojice članova benda ,,Vlatko Stefanovski trio” , dok je oko 1.000 ljubitelja rok muzike iz pomoravlja  pod kišobranima pratio koncert.  Inače, jubilarne 25. Dane otvorila je prof.dr. Rada Stijović, ističući da u teško vreme kada je jedan deo srpskog naroda istrgnut iz svoje postojbine, progonjen i osipan, u nezahvalno vreme u kojem se nalazi i sama Srbija, duh ovakvik okupljanja ima neprocenjivu vrednost, nazvavši Despotovac malom metropolom kulture, nauke i duhovnosti. Himnu „Bože pravde“ i Druge rukoveti Stojana Stojanovića Mokranjca izveo je hor KUD-a „Lola“.

foto so despotovac

-Poštujući veliko delo Velikog Stefana, decenijama činimo sve ne bismo li mu se bar malo odužili za monumentalnu zadužbinu i veliku duhovnu zaostavštinu. Po velikom vladaru dali smo ime gradu, gotovo sve ustanove kulture i obrazovanja nazvali smo po njemu, veliki broj udruženja građana nosi ime Manasije i Despota. Večeras smo na trgu koga od 2007. godine krasi ime i spomenik velikog srpskog viteza. No, ono čime se najviše odužujemo velikom vladaru, svakako je manifestacija koja večeras slavi vredan jubijel, 25 godina postojanja. U proteklih 25 godina imali smo priliku da se družimo sa najvećim umetnicima Srbije i Evrope, da u okviru naučnih skupova slušamo brojna saopštenja o našoj srednjovekovnoj istoriji i kulturi, da se nadahnjujemo programima visoke umetničke i duhovne vrednosti i što je najvažnije, da se svih tih godina od Preobraženja Gospodnjeg do Velike Gospojine setimo Visokog Stefana i nasleđa koje nam je u amanet ostavio, rekao je predsednik te opštine Nikola Nikolić.

Povodom jubileja, 25 godina manifestacije, dodeljene su Povelje idejnim tvorcima i utemeljivačima  za izuzetan doprinos dugogodišnjem organizovanju manifestacije, akademiku Miroslavu Pantiću (posthumno),Radoslavu Račiću,akademiku Pavlu Iviću (posthumno),prof. dr. Svetozaru Stijoviću (posthumno), Mr. Branku Brboriću (posthumno). Povelje za dugogodišnji doprinos uspešnom organizovanju „Dana srpskoga duhovnog preobraženja“ dr. Gordani Jovanović,Slavoljubu Vuliću (posthumno),Milovanu Živkoviću (posthumno) i Momčilu Vuksanoviću – Momi Bradi.Zahvalnice za dugogodišnju materijalnu pomoć u organizovanju „Dana srpskoga duhovnog preobraženja“ Ministarstvu i informisanja Republike Srbije i „DUNAV OSIGURANjU“, Filijali u Jagodini. U ime nagrađenih, gostima i publici se obratio jedan od osnivača Dana Radoslav Račić, ističući svoje lično zadovoljstvo predanim radom svih ovih godina u realizaciji manifestacije.

Pod Despotovom freskom, u nastavku programa, publika je mogla da uživa u koncertu hora AKUD-a ”Lola” iz Beograda, koji je najpre, u duhu praznika, izveo pesmu Tjelo Hristovo, zatim odlomke iz liturgije Svetog Jovana Zlatoustog Stevana Stojanovića Mokranjca a potom i Splet na folklorno izvođenje u obradi dirigenta Milovana Pančića.

-Divno je što se u Srbiji još neguje praznik Preobraženja i poruka je domaćinu da svim sredstvima uvek nastoji da održi ovu manifestaciju, potovo kad je ona na ovako visoko nivou. Ja sam presrećan što večeras učestvujemo i to baš na otvaranju, presrećan sam zbog divne publike, koja je bila izvanredna, ne znam da li su imali prilike da ranijih godina čuju sličan program, ali je meni je drago da smo uspeli da izvučemo one najtananije emocije iz njih, rekao je on.