DESPOTOVAC-Međunarodni Viteški festival ,,Despot Stefan Lazarević- Just out 3″ podno zidina manastira Manasija kod Despotovca otvoriće u petak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavili su organizatori. On će prvo obići Viteško selo, a zatim otvoriti festival, koji će trajati pod 25. do 27 avgusta. Himnu Bože pravde izvešće Škola za muzičke talente iz Ćuprije.

Himna Bože pravde

– Ove godine očekujemo do 100.000 posetilaca i 17 zemalja učesnica. Šveđani i Danci uz Turke biće ovde prvi put. Belgijanci su razapeli šatore. Očekujemo pun autobus Francuza. Nastavljamo da rastemo u tom smislu i spektakl će biti još veće nego ranijih godina. Teren u Viteškom selu je bolje uređen, tako će za publiku biti još veća atrakcija, istakao je direktor festivala Vladimir Blagojević.

VAŽNO OBAVEŠTENjE

– KAMP –

Za sve posetioce koji planiraju da borave u kampu,

– Kamp se nalazi u sklopu festivala sa osnovnim uslovima -voda, toalet, struja, tuševi.

– Cena 499din po osobi za 1 noć. Za decu je besplatno.

– Gosti sami donose šatore.

– Prijavljivanje je na licu mesta.

Važna napomena: do festivala i kampa neće moći da se priđe kolima, tačnije saobraćaj je zatvoren na deonici Despotovac – Manasija (nekih 2km). Stvari ćete moći da prenesete autobusom koji saobraća na toj relaciji za goste festivala, besplatno.

– Očekuje se veliki broj ljudi, molimo za strpljenje :).

– U večernjim satima je hladnije nego preko dana, nemoj da vas zavara Sunce, ponesite topliju garderobu za noć.

Vitezovi iz Turske -foto Just out 3

Od centra Despotovca na pet lokacija su raspoređena parkirališta i od te lokacije će 4 gradska autobusa da voze 2 kilometra do manastira. Autobusi će saobraćati na svakih nekoliko minuta. Organizatori su odvojili prostor za posetioce festivala koji žele da kampuju u Viteškom selu i reč je o prostoru za 150 do 200 šatora. Noćenje u selu je 499 dinara po osobi, deca ne plaćaju.

-Nadamo se da će se Despotovac ovim festivalom izdvojiti od ostalih gradova i uvrstiti u vrh turističke ponude Srbije prema svetskim i evropskim turistima. Imamo šta da ponudimo svim posetiocima, vitezovi pristižu, očekujemo posetioce sva tri dana. Opština je ove godine zdušno podržala organizaciju festivala i bez dana odmora radili smo naprno na izgradnji Viteškog sela, kako svi posetioci bili zadovoljni, rekao je predsednik te opštine Nikola Nikolić.

Vitezovi iz Bugraske- foto Just out 3

Centralni deo manifestacije biće realizovan u novoizgrađenom Viteškom selu, koje izgleda kao da je istupilo iz srednjeg veka. Tu će biti borbi, takmičenja u streličarstvu, radionice za decu i odrasle, srednjovekovni zanati i muzika, srednjovekovne igre i performansi. Tokom večeri, na velikoj sceni podno zidina Manasije u programu će učestvovati umetnici, muzičari, glumci, kaskaderi i akrobate, uz neizostavne borbe vitezova iz različitih zemalja.

Banović Strahinja- foto Just out 3

U Despotovcu će boraviti vitezovi iz Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Belgije, Jermenije i Irana.

 

PROGRAM ,,JUST OUT 3″
20.00 časova, Manasija
Međunarodni viteški festival „Despot Stefan Lazarević” – JUST OUT 2017
Svečano otvaranje
Mini-koncert Slobodana Trkulje
Defile viteških trupa
21.30 časova, Manasija
Muzičko-igrački spektakl „Banović Strahinja”
Kompozitor, dirigent i muzički producent Ivan Ilić
Produkcija i tehnička realizacija Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić”, Beograd
Subota, 26. avgust
11.00 časova, Manasija
Međunarodni viteški turnir „Despot Stefan Lazarević” – JUST OUT 2017
Nedelja, 27. avgust
11.00 časova, Manasija
Međunarodni viteški turnir „Despot Stefan Lazarević” – JUST OUT 2017