DESPOTOVAC-Viteški festival Despot Stefan Lazarević – Just out 2017. prema procenama organizatora za tri dana posetiće preko 80 hiljada zaljubljenika u srednjevekovne viteške igre i sprektakle iz Srbije i Evrope. Festival se održava podno zidinna srednjevekovnog manastira Manasija kod Despotovca. 

-Veći je broj posetilaca nego ranijih godina, ali očekujemo da do kraja fesivala premašimo brojku od 80 hiljada posetilaca, što je značajno više nego prošle godine kada je bilo 50 hiljada ljudi. Defile su činili vitezovi i njihova pratnja iz 19 država sa preko  430 učesnika u srednjevekovnim odorama i oklopima, a očekivali smo oko 300. Uspeli smo da napravimo spektakl koji je prevazišao predhodni u svakom smislu, broja učesnika, zemalja, učesnika u defileu, prikazane su borbe i ostali programi. Predsednik Aleksandar Vučić je pokrovitelj festivala što doprinelo da budemo još bolji u svakom smislu, nego ranijih godina i on je izrazio želju da festival traje još dugo godina. Prilično je emotivno reagovao u smislu pozitivnog iznenađanja viđenim programom. Prelepe scene, pune publike, svetla na zidinama manastira stvarala su apstraktnu sliku, kaže direktor manifestacije Vladimir Blagojević.

Vitezovi iz Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Belgije, Jermenije i Irana prisustvuju  festivalu. Poslednji su došli Španci, potpuno neočekivano, jer se nisu najavili, već su se sami preko sajta i društvenih mreža informisali.

-Festival je nadmašio sva naša očekivanja jer su, pored posetilaca iz Srbije,došli i turisti iz čitave Evrope, očekujemo oko 80 hiljada posetilaca u toku manifestacije. Već sada možemo da kažemo da smo dobili Evropski festival u smislu učesnika i posetilaca. Posebna čast je pokroviteljtvo predsednika Vučića, jer je festival prerastao nacionane okvire. Promocija porodičnih vrednosti je cilj festivala, naša zamisao je da Manasija bude centar duhovnih vrednosti cele Evrope, rekao je predsednik te opštine Nikola Nikolić.

Naredne godine manastir Manasija obeležava veliki jubilej 600 godina od završetka izgradnje, te oraganizatori festivala, opština i država pripremaju poseban program tim povodom.