JAGODINA-Sudija za predhodni postupak Višeg suda u Jagodini odbio predlog Višeg tužilaštva za određivanje pritvora javnom izvršitelju Z.D. (60), već je samo zabranio osumnjičenom komunikaciju sa licima koja bi mogal da se pojave u sudskom postupku, ako dođe do pozidanja optužnice. U tužilaštvu je potvrđeno da je uložena žalba.

Inače, Komora javnih izvršitelja saopštila je da nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv javnog izvršitelja Z. D. (60) iz Jagodine, kojeg je lokalna policija nedavno uhapsila zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u slučaju rudnika uglja Resavica.

Jagodinska policija saopštije 25. avgusta da je uhapsila Z.D. (60) zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i to tako što je neposrednom pogodbom od maja do septembra 2016. prodao ugalj i otpadno gvožđe po ceni za 40 odsto nižoj od propisane i time oštetio “Resavicu” za više od 4,8 miliona dinara, navedeno je tada u saopštenju.

Komora je u saopštenju navela da je “sudija za prethodni postupak našao da ne postoji osnov za određivanje pritvora u ovom slučaju”.

Komora je saopštila i da je izvršila nadzor rada tog javnog izvršitelja u slučaju Resavice i da je “nadzorna komisija Komore utvrdila da su radnje izvršenja preduzete u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju”

“U ovim predmetima je utvrđeno da izvršni dužnik nije koristio pravo na podnošenje pravnih lekova koji su mu stajali na raspolaganju, odnosno zahteve za otklanjanje nepravilnosti nadležnom sudu”, navela je Komora.

Komora javnih izvršitelja, kako se navodi u saopštenju, ocenila je u skladu sa svojim nadležnostima “da nema osnova za pokretanje disciplinskog postupka”.