Izvor N1

Autor Aleksandsar Nasković

Predsednik skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma je pred kamerama rešavao probleme svojih sugrađana. Dok Marković navodi da je sve u skladu sa odredbama koje je donela lokalna samouprava, stručna javnost ocenjuje da se radi o korišćenju javne funkcije za političku promociju.

Dugi redovi ispred i u zgradi opštine Jagodina. Stanovnici ovog grada u četvrtak su čekali na prijem kod čelnika lokalne samouprave. Čini se da je to način da reše neke od svojih problema.

Stanovnik Jagodine: Sam živim, pijem lekove za nogu, za reumu…

Marković: Dobro, 3.000 za gospodina.

Stanovnica Jagodine: Živim sa sinom nezaposlenim, penzija mi je 7.000.

Marković: Koliko sin ima godina.

Stanovnica Jagodine: On je 1971. godište.

Marković: Sin da dođe u ponedeljak i odmah u utorak počinje da radi. Ne može sin koji ima 30 i nešto godina da ne radi u ovom gradu.

Stanovnica Jagodine: Živim sa sinom i dva unučeta i sa snajom, bolesna sam, dijabetičar, kupujem lekove Dragane.

Marković: Dobro, 2.000 za gospođu.

Iako deluje da iznos određuje po sopstvenoj proceni, Marković za N1 kaže da novac iz budžeta koji je skupština uštedela, građani dobijaju na osnovu odluke lokalne samouprave.

“Ko god se pojavi da mu treba pomoć, ja rekao sam koliko građana poznajem, porodice … i sve po zakonu”, tvrdi Marković.

N1: Dobro, ali kako može da zavisi od toga da li ćete vi da odredite 3.000 ili 2.000, zar ne treba zakon to da reguliše?

Marković: Pa zavisi, mi imamo odluku. Ako je jedan član u porodici bolestan – 2.000, ako su dva člana – 4.000, sve postoji odluka, ne određujem ja. Ja sve radim po odluci, razumete. Ja samo ih pitam i razgovaram sa njima, a za sve postoji odluka.

U slučaju nezaspolenog sina, Marković je bio kategoričan da od utorka počinje da radi. Sada, međutim, objašnjava da on nikoga ne zapošljava, već samo pomaže građanima da nadju posao.

“Pazite, na primer, Andrea konfekcioni traži 50 radnika sada. mi pošaljemo 200. Neka oni odluče, rade test, ko je sposoban i ko se osposobi da radi za tom mašinom on radi. Ne naređujem ja direktoru ovog primi, ovog nemoj”, objašnjava Marković.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da se u ovom slučaju radi o političkoj promociji Markovića i korišćenju javne funkcije za dobijanje poena kod građana.

“Pravo pitanje zaista jeste da li ti građani na osnovu odluka grada imaju pravo da dobiju tu pomoć ili ne. Da li bi oni drugim rečima dobili da nije bilo ovih kamera i ovog susreta ili ne. I zbog čega ima je onda uopšte i bilo potrebno da dođu u Skupštinu grada na taj razgovor ako su i inače imali pravo da dobiju novčanu pomoć ove vrste”, kaže Nenadić.

Marković je inače poznati i po organizovanju putovanja za đake, studente ili razne delegacije iz Jagodine u zemlje Evropske unije, koje, kako navodi, plaćaju donatori. Sa 300 prosvetnih radnika trenutno je u Paraliji.