REKOVAC-Znamenito selo Oparić kod Rekovca, koje je u svetu čuveno po rodonačelniku srpskog naivnog slikarstva Janku Brašiću, odnedavno je ponovo u žižu javnosti vratila vinarija ,,Miletić”.  Tri ćerke u porodici Miletića Zorica, Milica i Marija, nisu bile garancija opstanka vinogradarske tradicije, ali najmlađa Marija nastavlja put koji je trasirao čukundeda i unapređuje proizvodnju vina. Ona vodi glavnu reč u vinogradu i proizvodnji vina sa svojim suprugom dr Goranom Simićem koji je lekar u ovdašnjem Domu zdravlja. Imaju troje dece, koje će nastaviti njihovim stopama.

Marija sa surugom dr Goranom Simićem

-Naša porodica ima dugu tradiciju bavljenja vinarstvom koja seže do 18 veka. Čukundeda je završio Poljoprivrednu školu i tada je počela ozbiljnija proizvodnja grožđa i vina. Porodična priča me povukala da nastavim proizvodnju vina, zato sam završila Poljoprivredni fakultet-smer prehrambene tehnologije i diplomirala na tehnologiji vina. Imala sam jasan cilj da želim da se vratim u Oparić i nastavim tradiciju. Pomažu mi roditelji i suprug, priča Marija.

Miletić-Simići su pre desetak godina počeli da razvijaju porodični brend i proizvodnju vina, ranije su većinu grožđa prodavali industrijskim vinarijama.

-Teško je bilo na početku kada kažete vinarija ,,Miletić” a niko nije čuo za nas, sada je sve drugačije. Ljudi nas prepoznaju po dobrom vinu, sve je lakše, ali potrebno je vreme. Naš uspeh je i u tome što uspevamo da živimo od bavljenja vinarstvom. Velika su ulaganja, sve što se zaradi ponovo se ulaže. Ovo je posao za više generacija, tako mu pristupamo, objašnjava Marija.

Vinarija ,,Miletić” se nalaze na Vinskoj ruti kroz Šumadiju i Pomoravlje, pored vina, turistima će ponuditi i specifične prehrambene proizvode Levačkog kraja.

-U vinogradu završavamo kućicu za vinske turiste, kao i degustacionu salu, tu ćemo ponuditi, pored naših vina, i sve ukuse Levča. Idemo korak po korak, bez kredita, iz sopstvenih sredstava i stabilnije. Vinarstvo ima veću dimenziju i može kroz turizam da promoviše čitav kraj, ističe Marija.

Levač i Oparić imaju veliko kulturno bogatstvo u svetskim razmerama naivno slikarstvo i duhovne spomenike manastire Kalenić i Preradovac, zatim uspešne pčelare, vredne domaćine, što bi svakako upotpunilo vinsku ponudu u vidu sedam već uspešnih vinarija.

-Vinova loza ima dubok korenov sistem, tako da se sušna godina neodražava na rod. Promena klime ide u korist vinove loze i kvaliteta grožđa. Godina će u tom smislu biti dobra, navodi Marija.

Miletić-Simići proizvode četiri etikete Impresija i to sovinjon blank, roze, barikirani merlo i kaberne sovinjon. Ali prate i zahteve tržište, te su posadili su tamjaniku. Njihov vinograd je površine 12 hektara i ima 60 hiljada čokota.