JAGODINA-Posle sedam godina Međunarodni naučni simpozijum ”Filozofija medija” je promenio mesto održavanja i sa otoka Cres u Hrvatskoj preseljen je u selo Končarevo kod Jagodine. Dekanka Fakulteta pedagoških nauka prof dr Violeta Jovanović danas je na tom fakultetu otvorila simpozijum koji se održava od 6. do 8. septembra.

-Ogromna nam je čast i zadovoljstvo da na fakultetu, koji ima tradiciju od 120 godina, možemo da ugostimo kolege i stručnajke iz oblasti kojom se primarno ne bavimo, ali koja prožima naše svakodnevne živote  i mnoge pojedinačne naučne i stručne oblasti, kazala je prof dr Violeta Jovanović.

Divna Vuksanović

Šest organizacija iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske rade na  projektu ,,Filozofija medija”, a ovogodišnja tema je ,,Mediji i alternativa”.

-Posle niza godina održavanja simpozijuma na otoku Cres i negovanja našeg čeda zvanog ,,Filozofija medija” menjamo lokaciju. Novu smo nazvali ,,lokacijom na kraju sveta”, a taj ,,kraj sveta” je u stvari epicentar sveta u ovom trenutku. Šest ozbiljnih partnera rade na projektu koji trebao da bude nalik Platonovoj ,,gozbi”. Naš koncept podrazumeva da kroz dijalog razmenjujemo mišljenja, filozofiramo na aktuelne teme povodom medija, koji je jedan od dominantnih ambijenata življenja, kazala je predsednica Programskog saveta prof dr Divna Vuksanović.

U naredna tri dana tridesetak naučnika i stručnjaka održaće predavanja na temu ,,Mediji i alternativa”.

-Reč je o vodećim naučnicima iz oblasti filozofije medija i komunikologije iz  Slovenije, Makedonije, Hrvtske, BIH, Srbije i Crne Gore. Posle sedam godina održavanja na otoku Cres u Hrvatskoj, doneli smo odluku da se simpoziju preseli u selo Končarevo kod Jagodine. To je zanimiljiv podatak, ali logična saradnja sa našim partnerima, rekao je jedan od organizatora simpozijuma prof dr Marko Đorđević.

Simpozijum  partnerski organizuju Estetičko društvo Srbije, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, NVO ”Mladi Grašak” za umetnost, kulturu i društvena pitanja iz Beograda, Srpsko filozofsko društvo, Fakultet dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu, Istraživački-medijski centar iz Podgorice, NVO Balkanološki istraživački centar iz Banjaluke.