PARAĆIN-Urednik i novinar nezavisne produkcije ,,Balkan info” Teša Tešanović izjavio je na tribini Doma omladine u Paraćinu da Srbijom vladaju lokalne kabadahije, dok je najveći problem unutrašnjosti uspostavljanje neofeudalnog sistema koga nema nigde u Evropi. 

-U koju god opštinu odete u Srbiji i pitate ko je ovde glavni, svako će da vam kaže ko je glavni kriminalac i ko je glavni političar. Obično je taj političar, kao Palma u Jagodini, lokalni don. A što je problematično za Srbiju, često se ime lokalnog kriminalca poklapa i sa imenom lokalnog političara. Tako da imate po mestima ljude koji su sve, kontrolišu vlast i kriminal, sve živo. Oni imaju svoje ljude, svoju rodbinu, neke drže preko biznisa, neke preko kriminala i oni su izbori, vlast i sve. To je neki neofeudalni sistem koji ne postoji nigde u Evropi, rekao Tešanović na tribini ,,Otvoren grad, slobodan dijalog”.

Na pitanje zašto je za negativan primer uzeo Jagodinu i njenog prvog čoveka, koji važi za uspešnog političara i biznismena.

-Ovaj je klasičan primer, jer je došao iz kriminalnog miljea, jer je bivši Arkanov čovek. On je arhitip lokalnog kabadahije, ostali su često malo iskrivljeniji, umiveniji. U Boru je Blagoje Spasovski koji je kao direktor rudnika, koji je sve i svja tamo, postoje po raznim sredinama slični likovi. Najveći je problem feudalizacija Srbije, objasnio je on.

On komentario i najnovije političke prelaske na srpskoj sceni i približavanja, nekada žestokih neistomišljenika.

-Regionalni lideri prelaze u najjaču stranku na vlasti, imamo primer Ničića u Zaječaru, problematičan prelazak u Nišu Kocić je iz DS prešao u SNS i dobio funkciju prvog čoveka opštine Medijana. Priča se da su u toku pregovori Verka Stevanovića oko prelaska u SNS. Ničić je sada koordinator SNS za taj deo Srbije i on je sada lokalni kabadahija. On je i pre bio takav, ali je bio u problemu sa vlastima, sada je te probleme rešio i može da nastavi. Ako se setimo izbora 2013. godine u Zaječaru, to je bilo takvo napadnje i verbalno i fizičko. Sada je Ničić smenio lokalni SNS, odnosno sada je on SNS i sada više nije lopov već pošten i uzoran građanin, pričao je Tešanović na tribini Doma omladine u Paraćinu.