ĆUPRIJA-Dušan Matić (1898-1980) je nadrealista od početka do kraja, bilo je raznih ideološki prevrtanja oko njega, koji je celokupno svoje delo je sproveo u  kontekstu te poetike, rekao je književni kritičar prof Predrag Jaćovića na otvaranju književne manifestacije 36. “Matićevi dani” u Ćupriji. Manifestacija,  posvećena velikanu srpske književnosti, nadrealisti, esejisti, akademiku i diplomati, počela je izložbom 70 crteža “Poema u boji” Dušana Matića, koje je ustupio njegov rođak iz Pariza. ,,Matićevi dani” održavaju u ovom gradu od 6. do 13. septembra.

Predrag Jaćović

-Zašto je Dušan Matić veliki pesnik? On od nadrealizma, kao književno-umetničkog pravca, nije pravio ideologiju, za razliku od Marka Ristića ili Velibora Gligorića. Ni jedan kniževnik ili pesnik nije se oglasio prvo kritikom, prva njegova knjiga, praveći svoj ,,kroki” kroz istoriju Francuske književnosti. U nadrealizmu njegovog vremena dešavala su se čudesa i ideologizam, socijalizam,komunizam prema kome imamo istorijski otklon, ali sve vreme, dok se dešava isključivost, Matići stoji je po strani. U središtu je toga što govori i zauzima jedan prosto neverovatno objektivan stav, neverovatan za umetnika. Od počekta u tome učestvuje i, kao ni jedan nadrealista, on do kraja u tome ostaje. To je ključna tačka za 21. vek, koja potvrđuje njegov značaj, i o čemu se imamo učiti, kaže prof Jaćović.

Centralni deo manifestacije je 13. septembra, kada će u Narodnoj biblioteci, koja se nalazi u rodnoj kući Matića i nosi njegovo ime, održati okrugli sto – naučni skup na temu “Uvek prisutni Matić”, a učestvuju književnici i književni kritičari iz Beograda Radomir Andrić i Petar Žebljan, iz Jagodine Bajo Džaković i Borislav Radosavljević, iz Kruševca Ljubiša Djidjić i prof. dr Veliboir Lazarević…

Toga dana biće uručen i “Matićev šal” nagrada mladom pesniku Srbije, do 27 godina, za najbolju zbirku pesama objavljenu izmedju dve manifestacije, stoji u saopštenju, koga je potpisala v.d direktora biblioteka Olivera Djordjević.

Nagrada se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa.

-Kroz manifestacju ,,MAtićevi dani” opština Ćuprija pokušavamo, u ovim čunim vremenima, da ostavimo trag, da pre svega poštujemo tradiciju, Matića kao čoveka i  velikog umetnika. Nadam se da Ćuprija iznedriti neke nove Matiće, novog pisca, književnika i akademika, rekao je otavarjući ,,Matićeve dane” član Opštinskog veća Vladimir Vasiljević.

Večeras je na programu pozorišna predstava Pozorišta na Terazijama “Dobro došli u kabare”, uloge tumače Rade Marjanović i Tanja Bošković a muzičar na klavijaturama je Uroš Ranković.

U petak, 8. septembra, na programu je otvaranje izložbe umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića prispelih na konkurs “Matiću u čast”. Izložba će biti otvorena u 18 sati u Muzeju “Horeum Margi Ravno” u Ćupriji.

Narednog dana, 9. septembra u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” biće održan Koncert “Belgrade dixieland orćestra” a gost na koncertu će biti gudački kvartet Sskole za muzičke talente u Chupriji.

U ponedeljak, u Narodnoj biblioteci u 17 sati biće održano poetsko veče “Večni plamen”, a učestvuju pesnici Jagodine, Ćuprije, Paraćina i drugih gradova a sat kasnije biće prestavljena knjiga “Matićeva ogledala”. Reč je o zborniku radova i eseja sa okruglog stola 35. “Matićevih dana.

O knjizi će govoriti prof. dr Predrag Jašović i književnik Živorad Djordjević.

U utorak, 12.septembra u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” u 11 sati, biće izvedena predstava za decu “Ma šta mi reče” Ljubivoja Ršumovića.

“Matićevi dani” se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.