ĆUPRIJA- Rastko Lončara iz Kaća dobitnik književne nagrade „Matićev šal“ za 2017. godinu, saopštio je danas žiri. Njegova zbirka pesama pod nazivom „Nervi od volframa“, po oceni žirija,  najbolja je prvoobjavljena knjiga pesama autora do 27 godina. Svečana dodela nagrade biće obavljena poslednjeg dana manifestacije, u sredu, 13. septembra u prostorijama biblioteke u 13 sati.

-Elem, nakon “Stražilovske” nagrade, “Nervi od volframa” su dobili i “Matićev šal”, dodeljivan od strane Narodne biblioteke “Dušan Matić” za najbolji pesnički prvenac u 2017. godini, pohvalio se na društvenim mrežama Lončar posle informacije o dodeli nagrade.
Knjiga je objavljena u izdanju Brankovog kola iz Sremskih Karlovaca – Novog Sada. Stručni žiri za dodelu nagrade zasedao je u sastavu:
predsednik Radomir Andrić, književnik iz Beograda i predsednik Udruženja književnika Srbije i članovi Petar Žebeljan, književnik i novinar iz Beograda i Ljiljana Đorđević, v.d. direktora Biblioteke – član žirija.  Pre dodele nagrade biće održan okrugli sto na temu „Uvek prisutni Matić“ uz učešće velikog broja književnika i intelektualaca iz cele Srbije.

Večeras je otvaranje izložbe umetničkih dela nastalih po motivima iz stvaralaštva Dušana Matića prispelih na konkurs “Matiću u čast”. Izložba će biti otvorena u 18 sati u Muzeju “Horeum Margi Ravno” u Ćupriji.

U subotu u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” biće održan Koncert “Belgrade dixieland orćestra” a gost na koncertu će biti gudački kvartet Škole za muzičke talente u Chupriji.

U ponedeljak, u Narodnoj biblioteci u 17 sati biće održano poetsko veče “Večni plamen”, a učestvuju pesnici Jagodine, Ćuprije, Paraćina i drugih gradova a sat kasnije biće prestavljena knjiga “Matićeva ogledala”. Reč je o zborniku radova i eseja sa okruglog stola 35. “Matićevih dana”.

O knjizi će govoriti prof. dr Predrag Jašović i književnik Živorad Djordjević.

U utorak, 12.septembra u Muzičkoj školi “Dušan Skovran” u 11 sati, biće izvedena predstava za decu “Ma šta mi reče” Ljubivoja Ršumovića.

“Matićevi dani” se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine opštine Ćuprija.