JAGODINA-Radio-televizija Srbije i produkcija “Eye to eye” počele su danas u jagodinskim selima Gornjem Račniku i Bagrdanu snimanje serije po romanu “Koreni” Dobrice Ćosića.

-Drago mi je da se moj dugogodišnji napor da kuću predaka sačuvam od propadanja i promovišem, kao i celo moje selo u kome je sačuvana  srpska arhitekturu, prepoznao scenograf Mile Jeremić i odabrao baš nas. A najmilije će mi biti kada sledeće godine oktobra budem gledao deset epizoda serije na RTS-u i naše kuće koje će tako zauvek biti zapisane i otrgnute od zaborava. Lepa priča je za Jagodinu, ali i za Gornji Račnik u kome je napravljeno malo filmsko selo, kaže Dragan Gligorijević, koji je obnovio kuću svojih predaka iz 19. veka.

U seriji će igrati Žarko Laušević, Sloboda Mićalović, Bogdan Diklić, Dara Đokić, Nenad Jezdić, Goran Šušljik i drugi. Producent je Goran Šušljik, režiser Ivan Živković, a scenograf Mile Jeremić. Serija će biti snimana i u Jagodini i Kruševcu.

Priča je smeštena na kraj 19. veka, u srpsko selo u kojem živi radikalski vođa Aćim Katić sa sinovima Vukašinom i Đorđem. Vukašin se vraća sa školovanja u inostranstvu i saopštava ocu da namerava da se oženi ćerkom njegovog političkog neprijatelja, zbog čega ga se otac odriče. Istovremeno, Đorđe, koji često pije, izbacuje iz kuće suprugu Simku sa kojom je 15 godina u braku, ali nemaju dece. Simka odlučuje da zatrudni sa jednim od njegovih sluga, a otac, besan zbog svađe sa miljenikom Vukašinom, organizuje seljačku bunu.

Romanom objavljenim 1954. godine , Ćosić je započeo svojevrsni serijal koji prati dešavanja u životima potomaka porodice Katić, u kojem su “Deobe”, “Vreme smrti”, “Vreme zla”, “Vreme vlasti”…

Fotografije: Dragan Gligorijević