PARAĆIN-Tradicionalni 19. Sajam privrede u Paraćinu danas je svečano otvoren za posetioce koji će imati priliku da vide preko 180 izlagača iz Srbije, Slovenije, BIH,Republike Srpske i Nemačke. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković presecanjem vrpce otvorili su sajam.

-U APR postoji 337 hiljada preduzeća, jasno je da kada bi svako od njih zaposlio po jednog nezaposlenog da bi Srbija bila  ispod evropskog proseka nezaposlenosti. Strani investitori ne mogu taj broj da zaposle, niti imaju značaj za našu privredu, oni dolaze zbog niskih troškova proizvodnje i profita koji iznose iz Srbije. Moramo da jačamo sopstvenu privredu i podržavamo privrednike, rekao je Atanacković.

Nebojša Atanacković i Saša Paunović

-Sajam je investicija lokalne samouprave u malu i srednju privredu, pružamo im mogućnost da prezentuju svoje proizvode. Naše istraživanje je dokazalo da su privredni nosioci, verovatno svake sredine u Srbiji, mala i srednja preduzeća, da su zaposlili najviše ljudi u tranziocionom periodu, ali su samo manje vidljivi. Strane investicije su u nekim slučajevima generatori povećavanja nezaposlenosti, zbog uvođenja novih tehnologija ili smanjena radne snage. Budućnost Srbije je u ulaganju u srpskim malim i srednjim preduzećima. Radnici i vlasnici tih preduzeća su naše komšije, oni profit troše u svojoj državi, dok ga stranci iznose, istakao je Paunović.

Na programu sajma su stručni skupovi za privrednike, kulturno zabavni program, nagradna igra za posetioce, kao i već tradicionalnu atrakcija – u subotu vo na ražnju, odnosno besplatno posluženje hranom za sve učesnike i goste. Trećeg dana sajma biće organizovana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Na dve hiljade kvadrata izložbeno-prodajnog prostora u Sportskom centru “7. jul” ponuđeni su raznovrsni sadržaji izlagačima i posetiocima ove trodnevne manifestacije. Sajam privrede traje do 14 oktobra.