ĆUPRIJA- Slobodan Branković direktor Atletskog saveza Srbije od danas nosi titulu Počasni građanin Ćuprije, što je najveće priznanje  te opštine, saopšteno je na današnjoj svečanoj akademiji povodom 13. oktobra Dana te opštine. Zbog poslovnih obaveza Branković nije mogao da prisutvuje dodeli, ali se obratio pristunima putem video linka.

Dobitnici priznanja Ćuprije

-Poštovani Ćupričani, žao mi je što danas nisam sa vama, ali obaveze, koje imam kao direktor ASS, su nalagale da danas budem u Viljnusu u Litvaniji na Evropskom kongresu. Čestitam vam Dan opštine i zahvaljujem na izuzetno velikom, za mene najvećem priznaju u mojoj karijeri. To je zahvalnost zato što ste me proglasili Počasnim građaninom Ćuprije. Velika obaveza za mene, ali nastavljam i dalje pomažem kako bi Ćupriju postavili na mapu evropske i svetske atletike, kako bi ona postala regionalni razvojni centar atletike, rekao je Branković.

U obrazloženje za dodeljivanje titule Počasni građanin stoji da je Branković dao veliki doprinos za pribavljanje tartan staze i ostale neophodne opreme za budući Atletski centar, kao i dugogodišnju uspešnu saradnju sa opštinom i OAK Morava, te promociji Ćuprije kao grada sporta. Plaketa opštine dodeljena je profesoru Milanu Maju Dželatoviću, dugogodišnjem sportskom radniku, zahvalnice organizaciji FAO i zlatari Spasić, novčane nagrade uručene su 20. strelaca protivgradnih stanica, kao i učenicima generacije svih ćuprijskih škola.

Nagrađeni đaci generacije ćuprijskih škola

-Kada samo pomislim šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti, ja sam srećan i nestrpljiv, zato što znam kako će Ćuprija da izgleda. Ova generacija ima viziju i to predstavlja novi izgled Ćuprije. A novo je Atletski centar Srbije, stadion i hala, jedinstven sportski kompleks koji će omogućiti usavršavanje vrhunskih sportista, a nama organizaciju evropskih i svetskih takmičenja. Novim mostom na Velikoj Moravi stvara se mogućnost da Ćuprija dobije veliki trg sa pešačkom zonom u centru grada, dok će stari most koristiti pešaci a druga obala reke biće aktivirana za razne sportske, muzičke i zabavne događaje. Poljoiprivredno zemljište u Dobričevu, pored Koridora 10, dobiće novu namenu, odnosno mogućnost za izgradnju trgovinskog i autlet centra, industrijske zone, poslovnog centra sa hotelima, sportskim i zabavanim sadržajima, kao i aerodrom za sportske avione. Novi izgled Ćuprije dobićemo izgradnjom spomenika Caru Lazaru, iskopavanjem arheološkog nalazišta Horeum Margi, kao i realizacijom svih projekata koji su predviđeni Strategijom održivog razvoja 2017.-2022. godina, najavio je predsednik te opštine Ninoslav Erić.

Nabrojani projekti biće realizovani uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije

-Svi znaju kako je Ćuprija izgledaja pre četiri godine, a kako izgleda danas. Zadovoljan sam i siguran da možemo bolje. Znam da možemo bolje, ali većina ne može ni da nasluti kako će Ćuprija izgedati u budućnosti. Strah da će se prošlost vratiti, pojedincima uliva presimizam. Ćuprija danas obeležava 73 godine slobode. Drugi put u istom veku, a ko zna po koji put u istoriji, u Ćupriji se osvajala i dočekivala sloboda. Najveća ljudska obaveza je da onima koji dolaze posle nas ostavimo bolje uslove za život. Pre četiri godine, kada smo preuzeli vlast, bili smo svesni te obaveze, ali i sigurni da možemo da je ispunimo. To je prelomna 2013. godina, ni malo laka, Ćuprija je u svemu kasnila, bez industrijske infrastrukture, bez privrede, bez planova i ideja, sa nagomilanim obavezama, blokiranim mesnim zajednicama. I danas plaćamo milionske obaveze iz prošlosti, iamo infrastrukturu staru 40 godina, recidive prošlosti. Ali trudićemo se i rešiti, podsetio je Erić.

Predsednik SO Branimir Tazić podsetio na najznačajnije odluke skupštine za podsticaj privrede i poljoprivrede.

-Već na svečanoj akademiji naredne godine pričaću o najvećem sportskom infrastrukturnom projektu u Srbiji, o novootvorenim radnim mestima, uspesima đaka, studenata i sportista, efikasnom radu skupštine, rekao je Tazić i najavio da će lokalna skupština preći na rad elektronskim dokumentima, odnosno da će svi predlozi odluka biti u elektronskom formatu. Svečani akademiju svojim nastupima uveličali su Dečji hor Dar i učenici Škole za muzičke talente.