DESPOTOVAC-Učenici tehnološke škole u Despotovcu, smer kuvar i konobar, pripremili su 120 jela nacionalne kuhinje u okviru obeležavanja svetskog Dana zdrave hrane, kome je prisustvovalo preko 500 gostiju. U pripremu je bilo uključeno 48 kuvara i 24 konobara.

-Od punjenih paprika na dvadesetak načina, tridesetak pita, više vrsta pasulja prebranca, čak i u ćupu, tridesetak verzija domaćih kolača i torti, našlo se na trpezi dugoj desetak metara. Učenici kuvari su položili sa desetkom, trudili su se tokom cele noći i jutra oko pripreme jela, rekao je profesor kuvarstva Dejan Novaković.

Zanimanje kuvar je sve deficitarnije, jer se dve trećine kuvara posle školovanja odlučuje  da karijeru započne u inostranstvu.

-Kuvari iz Despotovca rade u širom planete, najviše u Evropi. Veliki broj mladih kuvara odlazi na kruzere ili evropske kulinarske destinacije. Trećina ostane u Srbiji. Interesovanje  je očigledno i prilikom upisa, jer za 15 mesta konkuriše 30 učenika. Veliki broj vanredno se doškoluje za kuvara, imamo polaznike u srednjim godinama iz cele Srbije, kaže Novaković.