JAGODINA-U anketi ,,Kako vide Jagodinu u 21. veku” učenici jedne osnove škole u tom gradu su još 1995. godine predvideli zoovrt, ali i kriminal, ekološke probleme, teške situacije u društvu…

Dečiji odgovori na testovima, koje su obavili psiholozi u stručnim časopisima 1995. godine,bili su frapantni, ali potvrđuju iz perspektive od dve decenije da se može verovati dečijoj intuiciji.

JAGODINA KAO NJUJORK

,,Moj grad biće pun kriminalaca i neće biti miran“, ,,u kontejnerima ćemo živeti, ako ništa ne preduzemo. SOS“, ,,moj grad će biti stariji, zagađeniji i opasniji“, ,,moj grad će u 21. veku biti pun nasilja i droge , kao Njujork, i smrdeće“, ,,biće smak sveta od zagađenosti i drogiranja“, ,,sve kanta do kante, nosićemo gas maske, jer se jedva diše“, ,,moj tata će možda biti nasmejan, možda će da kuva ručak“, ,,moj tata biće mnogo nervozan i imaće mnogo posla, neće imati pažnju za mene“,nabraja odgovore dece psiholog.

Neki od odgovora dece na anketu ,,kako vide 2000. Godinu“ pre dve decenije su ,,moja majka će više raditi, a manje živeti“, ,,moj tata će mnogo raditi, ali će 2000. godine uživati zato što će zaraditi mnogo para“, ,,mama je malo nervozna, ali 2000 godine biće manje manje nervozna“.

-Deca su očekivala  da će u 21. veku ući u blagostanje, da će im se posvećivati više pažnje. Oni su jasno videli situaciju u društvu, ekološke probleme, objašnjavaju psiholozi.

U jednoj jagodinskoj školi postoji veliki plakat dugačak 20 metra, koji je radila Mila Slavković, poznata akademska likovna umetnica, koja živi i radi u Parizu. Taj grupni plakat je dugo bio izložen u školi, a naslikana su deca kako prolaze kroz park, kulturu, uništenje, razaranje  prirode i na kraju su svi zajedno sa golubovima i pticama.

-Deca teže lepšoj slici sveta. Oni su izmenili surovu stvarnost 1995. godine i na kraju stavili veliku idilu. Generacija učenika rođenih 1979. godine bila je izuzetna po intelektualnim sposobnostima, ali dosada se nisu u skladu sa tim potencijalom ostvarili. Ti ljudi bi sada trebali da nose zemlju, budu u naučnim institucijama, to se nije dogodilo. Mali broj je uspeo, veliki broj se osuo otišao u inostranstvo i tamo su se ostvarili kao ljudi, pričaju psiholozi.

Sada odrasli ljudi, a tada  deca, 21. vek  su ovako opisivali ,,moj tata će biti čovek, valjda“, ,,svi će biti nasmejani, neće biti bede i gladi, za rat niko neće znati, što znači da će vladati ljubav“. Učenici 6 i 7 razreda jasno izražavaju strah od nesigurnosti u svetu odraslih, što se potvrđuje kroz njihovu izrazitu želju da u budućnosti profesionalni i materijalni status roditelja bude mnogo bolji. Ključna reč je ,,kupiti“.

-Tada su zamišljali da im roditelji obezbede kola i stan, donosno sigurnost u 21. veku. To su bile velike stvari.  Jedan od učenika kaže ,,moj tata će u 21. veku biti star, fin čičica, ići će sa prijateljima na pecanje, biće gospodin jedne renovirane i lepše zemlje“, ,,od roditelja očekujem da će se normalno ponašati i da će finansijski bolje stajati nego sada“, ,,od roditelja očekujem više razumevanja i da mi kupe kola“, kažu psiholozi.

Ideja sedmaka iz 1995. godine je bila da rade na rešenju problema i ostanu u Jagodini i Srbiji u 21. veku. Verovali su da budućnost može da se promeni i da zavisi od nas samih.

-Zoološki vrt je bila najveća želja dece 1995.  godine. I ostvarilo se. Predvideli su zoološki vrt i tako se desilo. Želja je bila velika. Deca su antene budućnosti, potpuno jasno vide svet svojim očima i verujom deci. Treba verovati njihovoj intuiciji i njihovom razmišljanju o tome šta će biti u budućnosti, kažu psiholozi.

Istraživanje 1995. godine rađeno je na uzorku od 238 učenika jedne osnovne škole u Jagodini i obuhvaćena su deca od drugog do osmog razreda, što je veliki uzorak za jednu školu.

-,,Moj grad će možda u 21. veku samo naizgled biti lepši, ali po ekološkom pitanju strava, nešto užasno ako se ne uvede zaštita životne sredine“. Dečiji negativitet se može definisati kao ,,kriza budućnosti“, jer su anticipirali događaje, objašnjavaju psiholozi.

Oko 20 odsto anketirane dece 1995. godine od roditelja je očekivalo nemoguće, kao što su džeparci od 5.000 maraka, luksuzne automobile, školovanje u inostranstvu, 30 odsto od roditelja ne očekuje ništa i vide ih kao nemoćne da promene budućnost, a ostalih 50 odsto očekuje slobodu za svoje postupke. Kuljučna reč je punoletsvo,, od roditelja očekujem da se ukolpe u novonastalu situaciju, da budu dobrog  zdravlja i da mi kupe auto“.

-,,Od roditelja očekujem školovanje u inostranstvu, stan u Americi, potpuno razmevanje, ,,očekuje da mi ostave slobodu gajbu i da se odsele nege daleko“, ,,od roditelja očekujem mnogo para, razmevanje i sve što ide uz to“ i ,,Moja mama će više raditi,  a manje živeti“, kazala je devojčica drugog razreda, nabrajaju dečije izjave psiholozi.