JAGODINA-Navršila se godišnjica početka ,,crne” serije oružanih obračuna u Jagodini. Četiri sačekuše u Jagodini, tri žrtve, jedno teško ranjavanje. Epilog je tragičnih događanja. Ubice su koristile od pištolja do automatske puške M 70. Posle akcija spaljivani su automobili, ko u filmovima. Tome treba dodati i spektakularnu pljačku zlatare, pa razbojništva u menjačnicama. Reakcija javnosti je bila burna, dok su političari na to pragmatičnije gledali i izjavljivali ,,država ništa tu ne može uradi, jer su to obračuni između kriminalaca”. Da li to znači da građani mogu da budu spokojni, jer se kriminalci samo ,,igraju” između sebe, a ne diraju druge? Koliko takve ,,igre” i neozbiljne izjave mogu da budu kobne po građane primer je brutalnog ubistva advokata Nemanje Stojanovića (27).

-Advokatski pripravnik Nemanja Stojanović (26) iz Jagodine najverovatnije je ubijen greškom umesto jednog od “opasnih momaka” koji živi u zgradi u Ulici braće Dirak, gde je stanovao i nesrećni mladić, preneli su mediji sredinom septembra.

Ubica je te noći došao do mesta ubistva i vratio se jedinom putanjom koja nije bila pokrivena kamerama. Predhodno je krajem avgusta likvidiran Dejan Jovanović, zvani Kabas (45) u Ribaru kod Jagodine. Njegovo beživotno telo pronađeno je kafani koja nije radila duže vremena. Malo ili mnogo za gradić poput Jagodine, možda za ,,evropsku” Jagodinu to nije ništa, ali za obične građane je previše i za ceo vek. Nažalost na kraju svake priče o ,,igranju kriminalaca” račun dođe na naplatu građanima.

-Darko Stanojlović (44)- Pop iz sela Krušara u sačekuši u Jagodini uspeo je da u poslednji čas izbegne kišu metaka i zalegne kada je napadač na njega ispalio 23 metka iz automatske puške M 70, od kojih ga je pogodilo 8!, pisali su nacionalni mediji.

Serija oružanih obračuna počela novembra prošle godine brutalnim ubistvom  Ivana Momirovića- Jovanovića (46),u toj sačešukuši još dva lica su ranjena. Njih trojica su bili u vozilu kada je maskirani napadač prišao i u grudi Ivana i dvojicu njegovih prijatelja ispalio desetak metaka. Ubicu su pomagači odvezli do Bagrdanskog jezera i tamo zapalili automobil. Takođe je pljačkaš zlatare zapalio vozilo u Levču. Slične stvari događale su se u Pomoravlju pre dve decenije, kada je generacija ljudi sa druge strane zakona ,,otišla” sa scene.  Devedesete su se vratile, ,,dobrodošle”.