JAGODINA-Upotreba zaštitnih sredstava i prezervativa kod studenata je na poražavajućem niskom nivou, izjavila je povodom 1. decembra Dana borbe protiv HIV Tijana Stojadinović, nacionalni koordinator za seksualno i reproduktivno zdravlje, uključujući HIV, Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine (IFMSA – Serbia).

Tijana Stojadinović

-Među studentima vlada opšta neinformisanost o načinu zaštite. Pored toga, raspostranjen je i stav “neće to meni da se desi” što predstavlja problem za zdravstvo, jer se umanjuje značaj prevencije. Jedna od najznačajnijih polno prenosivih bolesti je infekcija HIV-om. Podaci o HIV+ studentima nisu dostupni opštoj populaciji, upravo zbog stigme koja postoji. Brojne su tribine i diskusije organizovane povodom postojanja HIV+ zdravstvenih radnika, i mahom se završavaju nedorečeno, kaže ona i dodaje da je način prenosa HIV-a nije isključivo seksualnim putem, već i putem igle, ili sa majke na dete.

-HIV se ne dobija putem poljupca, zagrljaja ili rukovanja, i bitno je to znati, upravo zbog borbe protiv diskriminacije HIV + osoba. Zanimljiv podatak je i da je neophodna nešto veća koncentracija samog virusa da bi se osoba inficirala. Veće su šanse da će neko pre dobiti virus hepatitisa umesto HIV-a putem nezaštićenog seksualnog odnosa, ukoliko se u ovoj relaciji isključe druge polno prenosive infekcije kao što su hlamidija, herpes, HPV, nabraja Tijana Stojadinović.

 

-Najrasprostranjenije i najopasnije infekcije jesu upravo one koje ne daju vidljive znake i simptome. Postoje infekcije koje su asimptomatske kod muškaraca, a ispoljavaju se većinom kod žena, naravno i obrnuto. Jedna od čestih jeste hlamidija, koja kod žena najčešće neće davati simptome. Rasprostranjena je i HPV (humani papiloma virus) infekcija, što može biti predispozicija za nastanak karcinoma grlića materice. Sve polno prenosive infekcije se preveniraju upotrebom prezervativa, objašnjava ona i precizira da mlade žene često idu na redovne kontrole kod ginekologa, dok problem nastaje sa starijom populacijom, jer je mnoge žene stid da posete ginekologa. Prisutan je često i strah, te svi ovi faktori doprinose zastrašujuće niskoj statistici pregleda.