SVILAJNAC-Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Meho Mahmutović izjavio je danas u Svilajncu da zbog sve većeg broja slučajeva oboljenja od malih boginja u Srbiji,u zavisnosti od grada do grada, regionalni Zavodi za javno zdravlje vršiće procenu i po potrebi proglašavaće epidemiju.

-Tamo gde toga ima više onda nisu predviđena kolektivna okupljanja, nema posete u bolnicama, ali to je samo u nekoliko gradova i nije ništa dramatično i ništa strašno. Međutim, strašno je to da u 21. veku pričamo o vakcinaciji, koja je najveće civilizacijsko dobro, rekao je on prilikom otvaranja rekonstruisanog Doma zdravlja u Svilajncu.

-Misli smo da u Srbiji nema ni morbila. Ali nizak obuhvat i antivakcinalni lobi koji je jednu lošu stvar radio za našu decu, sa neodgovornim ponašanjem, i danas ponovo imamo morbile kod dece. To je prava ozbiljan bolest. Zašto bi našoj deci pravili da mogu da obole od teških bolesti i zato svaki roditelj mora da bude odgovoran prema svom detetu i da ga vakciniše. Doktor sam i svoju decu sam vakcinisao, istakao je dr Mahmutović.

On je nagalsioo da je poželjno da vakcinacijom  bude obuhvaćeno 95 odsto populacije, dok je u Srbiji je u većim centrima obuhvat bio nizak.

-Negde 70 odsto, negde 80. Ali u većini gradova obuhvat je bio dobar, samo u nekim nije. Tamo gde je obuhvat bio manji povećano je prisustvo zdravstveno-vaspitnog rada kod stanovnika i lekara, tako da će se u narednom periodu i to će se popraviti, zaključio je on.