Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, osudila je pretnje upućene medijima i novinarima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini i zatražila od nadležnih da ih istraže i procesuiraju odgovorne.

“Napad na novinara je direktan napad na slobodu izražavanja i pravo građana da budu informisani. Svaki napad na novinare je napada na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, navodi se u saopštenju Platforme, koje potipisuje Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BiH novinari i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

U saopštenju su navedni primeri pretnji novinarima koji su se dogodili u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, a iz Platforme su poručili da će poslati pisma relevantnim institucijama u te tri zemlje sa zahtevom da se spreči bilo koja vrsta nasilja nad novinarima, ali i da se hitno i temeljno istraže sve činjenice o napadima.

“Na taj način će (institucije) poslati snažnu poruku javnosti da takvo ponašanje nije prihvatljivo”, navodi se u saopštenju.

Iz Platforme podsećaju da su poslate brojne pretnje novinarima i medijskim stručnjacima u BiH posle teksta “Evo s kim trebamo živeti: gnusne reakcije bošnjačke javnosti na smrt generala Praljka”, objavljenog na portalu Dnevnik.ba.

Pretnje su upućene putem Fejsbuka i e-maila Selenu Kajanu novinaru Al Džazire balkans, Štefici Galić urednici portala Tačno.net, Arijani Sarajević Halać urednici Federalne televizije, Lejli Turčilo profesorki Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

U Hrvatskoj su glavna meta napada bili novinari i mediji koji su u člancima o presudi šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata i samoubistvu generala Slobodana Praljka u sudnici Haškog suda isticali činjenicu da su osuđeni za ratni zločin.

Podsetili su da su posle gostovanja francuskog humanitarca Arnoa Gujona na televiziji N1, toj televiziji i novinarki Mariji Antić upućene pretnje smrću, u kojima se između ostalog navodi da “spisak postoji” i da će doći vreme kada će se “plaćenički ološ koji koji sebe naziva novinarima, suočiti sa tim”.

Iz Platforme su najavili da će prijaviti ove slučajeve nasilja Platformi za promociju zaštite novinara i bezbednosti novinara.