JAGODINA-Svečana akademija povodom obeležavanja 24. Dana Fakulteta pedagoških nauka i 119 godina obrazovanja učitelja u Jagodini održava se u jagodinskom Kulturnom centru u sredu 13. decembra u 12 časova. Fakultet će, pored mnogobrojnih uglednih zvanica, ugostiti i delegacije srpskih kulturnih i obrazovnih ustanova iz Budimpešte i Deske, kao i predstavnike Visoke škole „Jožef  Etveš“ iz Baje u Mađarskoj, sa kojom ima višegodišnju uspešnu saradnju i u okviru Erazmus programa.

„Počasna diploma narodnog učitelja“ za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciju Fakulteta, ove godine je pripala prof. dr Vladeti Jerotiću, neuropsihijatru i psihoterapeutu, članu SANU, jednom od najboljih predstavnika srpske prosvetiteljske tradicije i najistaknutijih srpskih intelektualaca današnjice.

Svojim životom, delom i delovanjem, širokim obrazovanjem i svestranom erudicijom, prof. Jerotić već decenijama daje izuzetan doprinos srpskoj nauci, kulturi i umetnosti i potvrđuje značaj stvaralačkog kontinuiteta. U mnogobrojnim knjigama i esejima Vladeta Jerotić iz teološke, filozofske, književne i savremene naučne perspektive razmatra tajnu ljudskog postojanja i pitanje o sudbini čoveka u kontekstu savremene civilizacije. Prof. Jerotić istinski razume strah mladog čoveka od upoznavanja sebe i njegovu stalnu potrebu i potragu za smislom.

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini održao je predavanje na temu „O pojavi nametanja i odupiranja u vaspitanju i u društvu”, čime je budućim učiteljima i vaspitačima ukazao na važnost stalnog preispitivanja sopstvene pedagoške prakse u obrazovanju i vaspitavanju društveno odgovornih pojedinaca.

Prethodnih godina je ovo priznanje dodeljeno književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i dugogodišnjem dekanu Fakulteta Sretku Divljanu, novinarima Živoradu Žiki Nikoliću i Nenadu Ristićui piscu Milisavu Saviću.

Ovogodišnju „Počasnu diplomu magister humanitas”za pedagoško delovanje i poseban doprinos razvoju kulture mladih, Fakultet pedagoških nauka dodeliće Vasilu Hadžimanovu.U vremenu traganja za autentičnim vrednostima, Fakultet nastoji da promoviše obrazovanje i talenat, a muzičko pedagoško delovanje laureata Vasila Hadžimanova,pijaniste sa diplomom Berkli koledža u Bostonu, predstavlja istinski doprinos vaspitanju mladih u Srbiji.

Priznanje je ustanovljeno 2015. godine i tada dodeljeno pesniku i romanopiscu Marku Šeliću Marčelu, a nosilac ove diplome za 2016. godinu bio je „ambasador srpske trube”, Dejan Petrović.

Svi dosadašnji laureati održali su humanitarne koncerte na Fakultetu pedagoških nauka i tako podržali akciju za obnovu stare zgrade Učiteljske škole, a našim sugrađanima i studentima priredili izuzetne muzičke događaje.

U okviru svečane akademije pod nazivom „Uslavu hrabrosti i podviga”, posvećene nekim značajnim istorijskim i kulturnim jubilejima, biće dodeljene nagrade najuspešnijim i diplome svršenim studentima osnovih i master akademskih studija, kao i zahvalnice zaslužnim pojedincima, za saradnju i afirmaciju ove visokoškolske ustanove. Stihove i prozu govoriće studenti, a nastupiće i hor studenata i profesora, orkestar i folklorni ansambl Fakulteta pedagoških nauka.