Prema podacima visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice više od 51% od onih koji su napustili svoje domove su deca. Trenutno u Srbiji u prihvatnim centrima je smešteno oko 4000 migranata od kojih veliki broj njih čine deca. Srbija je uspela da pokaže humanost na delu i koliko je organizovana, i ne samo danas kada se obeležava svetski Dan migranata nego svakog dana, jer svakodnevno brine o migrantima na najbolji mogući način. Vlada Reblike Srbije kao što vodi računa o svoj deci Srbije tako brine i o svakom detetu migranata koje postepeno uključuju u naš sistem obrazovanja, u kulturne i sportske aktivnosti, konstantno unapređujući uslove smeštaja i brige o migrantima.

Uvidevši sve napore koje ulaže Vlada Republike Srbije, kompanija Hellenic Sugar odlučila je da da doprinos u okviru svojih mogućnosti, a povodom obeležavanja 15 godina rada kompanije u Srbiji kao i 105 godina rada najstarije fabrike šećera u Srbiji. Kao društveno odgovorna kompanija koja brine o deci svojih zaposlenih u fabrikama, deci koja idu u obdanište u Crvenki i deci ometenoj u razvoju u Žablju, i ove godine je obezbedila novogodišnje paketiće, Hellenic Sugar je prepoznala rad Vlade i odlučila se za pokretanje humanitarne akcije pod nazivom “JEDNA KOCKA ZA JEDAN OSMEH” namenjenoj deci migrantima. Akcija je pokrenuta u saradnji sa magazinom “The Globe”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Libanskom Ambasadom u Beogradu i Narodnim pozorištem Beograd.Povodom svetskog Dana migranata 18. decembra dr Hristos Aleksopulos kao predstavnik kompanije Hellenic Sugar i Mirela Krajinović urednik magazina “The Globe” u pratnji Načelnika Pčinjskog okruga Srećka Pejkovića, narodnog poslanika Slaviše Bulatovića, zamenika Gradonačelnika opštine Vranje Nenada Antića, kao i član gradskog veća za zdravstvo i dečiju zaštitu Miroljub Stanković obišli su Prihvatni centar u Vranju i tom prilikom podelili paketiće svoj deci migrantima.

-Danas, bez obzira na nisku temperaturu uspeli smo da zgrejemo dečija srca i imali sreće da izmamimo ne jedan nego više dečijih osmeha koji su naša srca ispunili srećom. Prepoznatljiva solidarnost naših ljudi, organizacija i Vlade Republike Srbije, kao i svi mi zajedno treba da podstaknemo i ostale da se uključe i pomognu kako bi se obezbedili svi uslovi za dostojanstven boravak migrantima, a naročito deci, jer zajedno možemo bolje, izjavio je prilikom posete PR kompanije Hellenic Sugar dr Hristos Aleksopulos.