PARAĆIN-Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović najavio za 2018. godinu realizaciju projekata vrednih 17 miliona evra.

-Ove godine već potpisali sporazume o realizaciji projekata vrednih preko 10 miliona evra, iz međunarodnih i državnih izvora. Započet je projekat regulacije Crnice i izgradnje novog sistema odbrane od poplava. Potpisani su sporazumi o finansiranju uklanjanja postojećih i izgradnje novih mostova na reci. Potpisani su sporazumi o rekonstrukciji pet objekata osnovnih škola iz sredstava švajcarske vlade. U toku su radovi na rekonstrukciji gradske apoteke državnim sredstvima. Gradi se još jedna zgrada za izbegle u Dankovu, a kupljeno je i 8 seoskih domaćinstava za stambeno zbrinjavanje izbeglih, rekao je Paunović.

Najvažniji za građane je projekat unapređenja vodosnabdevanja od 3.4 miliona evra na čijoj realizaciji se radi skoro pet godina i koji je ratifikovan i u Narodnoj skupštini krajem 2017. godine, a kojim se planira zamena većeg dela glavnog cevovoda i obezbeđivanje dodatnih količina vode izgradnjom novih bunara.

-U septembru ove godine zaključkom Vlade odobreni su i dodatni projekti čija će se vrednost znati posle izrade projektne dokumentacije. Reč je o rekonstrukciji dve osnovne škole, centra za socijalni rad, a svakako najveći je potpuna rekonstrukcija svih objekata zdravstvenih ustanova u Paraćinu površine od oko 10 hiljada kvadrata za koje će opština, po zaključku Vlade i dogovoru sa Kancelarijom za javna ulaganja,  izrađivati projektnu dokumentaciju a država finansirati radove. Samo poslednji navedeni projekat predviđa državnu investiciju od nekoliko miliona, mouguće i čitavih 5 miliona evra, najavljuje Paunović.

Saša Paunović

Svi navedeni projekti čija je realizacija u toku ili koji su u drugoj polovini godine odobreni od strane Vlade Srbije  procenjuju se na 17 miliona evra.

-A to nije sve. U saradnji sa državnim službama pripremili smo projektnu dokumentaciju za još nekoliko velikih projekata čija će realizacija tek biti predmet ocenjivanja i odobravanja pa ukoliko i oni budu odbreni možemo računati na još nekoliko miliona evra infrastrukturnih radova iz državnih i međunarodnih izvora. Na samom kraju budžetske godine dobili smo i dodatnih 35 miliona dinara iz tekuće rezerve republičkog budžeta, što je omogućilo da 2017.god. privedemo kraju iznad svih očekivanja. To je korektan potez Vlade Srbije kojim se dodatno dokazuje dobra saradnja naše opštine sa državnim institucijama, kaže on.

Opština Paraćin sprovela je obimno istraživanje koje je ukazalo na to koji bi to pravci ekonomske politike ubrzali ekonomski oporavak Srbije, odnosno da su mala i srednja preduzeća nosioci razvoja i zapošljavanja.

-Istraživanje je pokazalo i da nezaposlenost u Paraćinu pada već četiri godine uzastopce, da zaposlenost raste. Da po okončanju svetske ekonomske krize u Paraćinu imamo veliku investicionu aktivnost malih i srednjih preduzeća. Istraživanje je konačno i ukazalo na to da Paraćin deli sudbinu susednih i sličnih opština, da je nezaposlenost u Paraćinu praktično ista kao u Jagodini, Aleksincu, da su tvrdnje o tome da je u tom pogledu Paraćin u najtežoj situaciji u Srbiji potpuno netačne. Pokazali smo i to da ekonomska emigracija i problemi smanjenja stanovništva u 107 od 165 opština i gradova u Srbiji imaju veće razmere nego što je to slučaj u Paraćinu, istakao je Paunović.

U ovom trenutku još deset investitora priprema izgradnju poslovnih i proizvodnih objekata u Paraćinu, što znači da treba očekivati dalji porast zaposlenosti i dalji pad nezaposlenosti. Nastavlja se i opremanje infrastruturom već prodatih i novih slobodnih parcela u industrijskoj zoni.

-Godinu završavamo sa do sada najvećom podrškom odborničkih grupa u skupštini opštine Paraćin u donošenju skupštinskih odluka. Nema jednoglasja, ali smo za najvažnije odluke koje se odnose na unapređenje života stanovnika naše opštine imali podršku do 46 odbornika skupštine opštine.Za budžet za 2017.god. glasalo je 39 odbornika, a za budžet za 2018.god., uz opravdano odsustvo 2 odbornika  glasalo je 44 odbornika, naglašava Paunović.

Kao najveći problem on izdvaja ,,sve veći nedostatak službenika, pre svega stručnjaka, zbog već petogodišnje potpune zabrane zapošljavanja u javnom sektoru u situaciji kada naša opština ima preko 130 zaposlenih manje od zakonom dozvoljenog broja i spada u opštine u Srbiji sa ubedljivom najmanjom administracijom”.

-Zbog svega toga, kako je već rečeno,  rokovi za okončanje nekih projekata morali su da budu pomereni, ali su takvi projekti uključeni u usvojene višegodišnje planove izgradnje usvojene u okviru plana budžeta za 2018.god. i biće realizovani u narednom periodu, zaključuje Paunović.