BEOGRAD – Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, izjavio je za „Moravske vesti” i portal centralmedia.rs da se pred beogradske izbore ta partija zalaže za okupljanje opozicije u jednu kolonu i da su prihvatljivi svi koji kažu da ni na koji način neće sarađivati sa aktuelnim režimom.

– Iz te priče se diskvalifikovao LDP. Ko god je spreman da sarađuje sada ili u budućnosti sa aktuelnom vlašću, mislim da za njega ne bi trebalo da bude mesta, dodao je Jeremić. Opovrgavajući tezu o formiranju novog DOS-a pred beogradske izbore, on ističe da je DOS sa druge strane.

– Sadašnji predsednik Srbije ističe da se sam bori protiv svih, a u stvari je na njegovoj strani okupljeno 15 stranaka. Zvanično su u toj koaliciji od Zukorlića, preko Popovića i Draškovića do Karića, a tome treba dodati i one koji ga iz sveg srca nezvanično podržavaju, recimo Čedomir Jovanović ili Nenad Čanak. To društvo nije moglo da se okupi oko ničeg konstruktivnog i dobrog. To je DOS današnjice, odnosno negativna strana te nekadašnje koalicije, naglašava Jeremić.

Narodna stranka se jedina zalaže da vojna neutralnost bude upisana u Ustav Srbije.

– Da više nema dnevnopolitičkih diskusija na tu temu, da to postane stvar trajnog opredeljenja. Nije dovoljno reći kako smo mi za vojnu neutralnost i na tome stati, kao što se trenutno radi. Da bismo bili vojno neutralni, potrebna je nova Vojna doktrina i Strategija bezbednosti, jer ove koje sada imamo ne podrazumevaju vojnu neutralnost. Ako smo ozbiljni po tom pitanju, moramo doneti nova strateška dokumenta i moramo pripremati bezbednosni sistem tako da politička odluka bude dugoročno održiva, rekao je o strateškom opredeljenju NS Jeremić i dodao da aktuelna vlast to ne radi, već priču o svrstavanju u vojne blokove koristi „u dnevnopolitičke svrhe za blaćenje njega i NS, potpuno lažno”.

Pored toga, Narodna stranka se zalaže za uvođenje specijalnog tužioca za visoku korupciju, koji bi bez zadrške proveravao bilo čiju imovinu i sumnju o koruptivnim radnjama. Na to se naslanjaju zakoni o poreklu imovine i lustraciji. Borba protiv korupcije u pravosuđu je za Jeremića temeljni cilj njegove stranke.

– To je jedna od stvari koja predstavlja sistemski problem za dalji razvoj društva. Ne možemo normalno da živimo i privređujemo u državi u kojoj nema vladavine prava i gde ne važe ista pravila za sve građane. Ovo praktično znači da pravosuđe ne bude pod komandnom palicom izvršne vlasti. To nam je neophodno i zato je prvo formiran Odbor za pravosuđe. Izašli smo sa setom predloga kako da pravosuđe učinimo nezavisnim, kako da stanemo na put korupciji koja je spuštena do najnižeg nivoa, ali moramo krenuti od početka, odnosno od glave, zaključio je Vuk Jeremić u intervjuu za „Moravske vesti” i portal centralmedia.rs.