BEOGRAD – „Nekada sam igrao na zelenoj livadi, a sada igram u snovima i sećanjima onih koji su me voleli. Nije li to isto? Ja sam još uvek u igri” – ove reči Zvonka Milojevića predstavljaju moto knjige, a poslednja rečenica je naslov u koji je sažeta cela njegova životna filozofija.  Knjiga Još uvek u igri, koja govori o životu čuvenog  Zvezdinog golmana, svetskog pravaka,  promovisana je 15. decembra, na stadionu „Rajko Mitić”. Milojević je bio na golovima  Crvene zvezde, Lokerena, Anderlehta i reprezentacije Jugoslavije, u trenutku kada je okončao bogatu karijeru. Pre deset godina doživeo je tešku saobraćajnu nesreću i od tada, kako sam kaže „živi drugi život”.

Porodica Milojević na promociji knjige.

– Pre svega bih želeo da se zahvalim svima koji su danas uz mene, ovo je zaista za mene veliki dan jer je objavljena knjiga koju smo dugo čekali. Veliku zahvalnost dugujem i Crvenoj zvezdi, bez čije pomoći ova knjiga ne bi izašla. Iskoristio bih priliku da se još jednom zahvalim i svojoj crveno-beloj i crno-beloj braći koja su sakupila novac i kupila mi auto sa ručnim kontrolama, koji mi mnogo znači. Pored toga, moram da spomenem dvojicu Dejana, mog kuma Dejana Stankovića i mog menadžera Dejana Veljkovića, koji su takođe zaslužni za sve ovo što se dešava. Neću preuveličati kada kažem da je Vladica Popović najbolji trener Crvene zvezde, rekao je na promociji Milojević.

Legenda Crvene zvezde i trener koji je predvodio Zvonka Milojevića do titule prvaka sveta, Vladica Popović, rekao je da mu je velika čast što je u prilici da sedi pored Zvonka i da sa njim razgovara.

– Ти си одувек био велики друг, пријатељ и још већи играч. Такав ћеш заувек остати свима нама. У име свих мојих другова, као и твојих саиграча, од срца ти желим све најлепше. Хвала теби и твојој породици која ти у сваком тренутку несебично помаже, ја одлично знам да са тобом некада није лако, али си у сваком тренутку био и остао највећи, рекао је Поповић.

Godinu dana ranije, on je na isti način autoru ovih redova govorio sa puno duha i životne radosti o životu, fudbalu, prijateljima i svom najvažnijem osloncu – porodici.

Zvonkova sportska porodica

– Bog mi je podario drugi život i hoću maksimalno da ga iskoristim, hoću da ga podelim sa ljudima koji su zaslužni za moj oporavak. Teška situacija u kojoj sam bio mi je pomogla da vidim ko mi je pravi prijatelj, a ko nije. Lako je u dobru biti dobar, sesti za sto, jesti i piti, ali kada dođe stani-pani, teško je ostati dobar. Mislio sam da imam veliki broj prijatelja, a sada ni na prste ruke ne mogu da ih nabrojim, priča uz osmeh Miloje, kako mu još uvek skandiraju na Marakani.

Godine neizvesnosti i mukotrpnog oporavka su iza njega, sada može samostalno da se kreće u kolicima i da putuje automobilom. Kaže da su dve njegove najveće ljubavi fudbal i automobili.

– Svi me pitaju da li se plašim kada naiđem na kamion u toku vožnje. Ono što ja uradim kada prođem pored kamiona, jeste da izgovorim rečenicu Ma ko te šišati mi nisi mogao ništa, jači sam i od tebe, dodam gas i nastavim dalje, priča Milojević.

Lekari takođe izražavaju čuđenje kada je reč o Milojevićevom oporavku. Pitaju ga kako je moguće da je tako psihički snažan i pored teških posledica udesa.

– Reč je o dve stvari. Ne razmišljam mnogo o onome što ne mogu, ali zato maksimalno uživam u onome što mogu, a mogu sve više i više. Pod dva, ne dozvoljavam da problem vlada mnome, nego ja vladam njime. Nasmeju se i kažu da im niko nije dao takav odgovor. Najvažnija je mentalna stabilnost, nisam se prepustio beznađu. Ako ideš ulicom, pričaš sam sa sobom i šapućeš, nema ništa od te stabilnosti, kaže Milojević.

Na promociji su bile mnogobrojne legende Crvene zvezde, predstavnici veterana, na čelu sa golmanima Stevanom Dikom Stojanovićem i Živanom Ljukovčanom. Tu su bili i golmani svih selekcija, od petlića do prvog tima, predvođeni Milanom Borjanom, Damirom Kahrimanom i njihovim trenerom Dušanom Gašićem. U ime kluba, Milojevića su pozdravili predsednik Svetozar Mijailović i sportski direktor, Mitar Mrkela.

Knjigu Još uvek u igri napisao je Nebojša Lapčević, a pod pokroviteljstvom Crvene zvezde objavila ga je Izdavačka kuća „Arte” iz Beograda.