JAGODINA- Narodna biblioteka „Radislav Nikčević u Jagodini danas je organizovala dve, veoma posećene, tribine o konkretnoj koristi koju od pristupanja Evropskoj uniji mogu imati građani. Prve dve tribine iz serije tribina „U korak sa Evropom“ koje organizuje Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“, a finansira Evropska unija bile su namenjene učenicima, studentima i prosvetnim radnicima grada Jagodine.

Prva tribina pod nazivom „Studiraj, putuj i uči o Evropskoj uniji“ izazvale je veliko interesovanje mladih Jagodinaca, pa je sala biblioteke bila premala za sve zainteresovane. Pred učenicima srednjih škola i studentima konkretne benefite od pristupanja EU objašnjavali su Aleksandar Đukić, koordinator projekta EUTEKA, Naim Leo Beširi, član Tima Evropa, Goran Bogunović, predstavnik fondacije TEMPUS, kao i Milica Škiljević, koordinatorka projekta Beogradska otvorena škola i projekta Evropski dnevnik.

Aleksandar Đukić je posebno istakao ulogu javnih biblioteka u Srbiji koje kroz projekat EUTEKA pružaju građanima blizu 50 gradova Srbije tačne, nepristrasne i proverene informacije o Evropskoj uniji. Naim Leo Beširi je srednjoškolcima objasnio šta EU jeste, a šta nije i posebno istakao da pristupanje Evropskoj uniji otvara mnoge mogućnosti za mlade koji žele da se obrazuju, usavršavaju, ali i grade mrežu poznanstava širom evropskog kontinenta. Goran Bogunović je konkretno govorio o konkursima koji učenicima i studentima Srbije već sada omogućavaju besplatno studiranje u EU i promovisao korišćenje svih kapaciteta obrazovnog sistema Unije. Milica Škiljević je pozvala srednjoškolce Jagodine da učestvuju u projektu Evropski dnevnik i proputuju Evropom.

Posle izlaganja učesnika, jagodinski srednjoškolci su se dugo zadržali i u neformalnim razgovorima a predavačima postavili niz konkretnih i zanimljivih pitanja o konkretnoj koristi od pristupanja EU.

Na drugoj tribini koja je bila namenjena vaspitačima, učiteljima, profesorima i direktorima obrazovnih institucija Jagodine bio je prisutan veliki broj jagodinskih prosvetara koji su na tribinu došli privučeni temom: „Mogućnosti za povezivanje obrazovnih ustanova i usavršavanje nastavnika iz Srbije u EU“. O ovoj temi je najkonkretnije govorio Goran Bogunović koji je pozvao prisutne da iskoriste konkurse TEMPUS fondacije i priliku za usavršavanje u zemljama EU, dajući primere uspešnih projekata koji su već u toku.

Kraj druge tribine takođe je obeležila živa diskusija učesnika i predavača.