SVILAJNAC-Završetkom druge faze rekonstrukcije Doma zdravlja u Svilajncu, danas je zvanično obeležen završetak obnove svih zdravstvenih objekata u toj opštini vredan 2 miliona evra.

-U narednih trideset godina niko ne mora da se bavi objektima i opremanjem svilajnačkog zdravstva. Pored Doma zdravlja, rekonstruisane su ambulante u Sedlaru, Bobovu i Kušiljevu. Obe faze u Domu zdravlja vrede preko 200 miliona dinara, a sa seoskim ambulantama preko 2 miliona evra, istakao je predsednik opštine Svilajanc Predrag Milanović.

Đorđe Vuković iz Kancelarije za javna ulaganja istakao je da se Svilajanc izdavaja u Srbiji po realizovanim projektima u zdravstvu i prosveti.

-Kroz proces obnove posle poplava i sada ovaj mislim da je reč o nekoliko miliona evra realizovanih investicija. Sada je reč o objektu sa nivoom zdravstvene usluge između Doma zdravlja i bolnice, te bi trebao da bude primer kako se rade takve stvari. Brzina rada na ovakvim investicijama zavisi od lokalnih samouprava, koje su zadužene za projekte i pripremu terena, a finansiranje je preko Kancelarije, rekao je Vuković.

Milanović i Vuković su obišli gradilište škole u Crkvenvu, koja je stradala u požaru decembra 2016. godine.

-Ovu godinu obeležiće najveći obim radova u proteklih trideset godina na školskim objektima u Svilajncu. Kompletna obnova škole u Crkvencu, zatim najveće škole u opštini J.J. Zmaj. Za tu namenu je obezbeđeno preko 200 miliona dinara, za školu u Radošinu 20 miliona dinara. Očekujemo raspisivanje tendera za izgradnju fiskulturne sale u Srednjoj školi. Računamo da će ulaganja u školske objekte dostići vrednost od 3,5 miliona evra. Planiramo i izradu projektne dokumentacije za škole u Vojsci i Sedlaru. Do 2020. godine očekujem da rekonstruišemo sve škole, dodao je Milanović.

On je podsetio da je u tom smislu dosta toga je predhodno urađeno, kao što je obnova objekata Srednje škole, radovi na Poljoprivrednoj školi i novom domu učenika.