VRANJE- U sali Načelstva u Vranju potpisan je sporazum o otvaranju odeljenja Visoke medicinske škole iz Ćuprije za visoko obrazovanje medicinskih sestra. Sporazum su potpisali dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja, dr.sci.med Hristos Aleksopulos, direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćuprijii i direktorka Visoke škole primenjenih strukovnih studija u Vranju Ljiljana Đorđević.

Milenković je izrazio zadovoljstvo zbog početka poslovno-tehničke saradnje i otvaranja odeljenja Visoke medicinske škole strukovnih studija iz Ćuprije u Vranju .

“Znam da je veliko interesovanje učenika srednje medicinske škole za dalji nastavak školovanja upravo u ovoj školi. Ova škola ima izuzetan renome i tradiciju. Kadar koji se obrazuje u ovoj školi je izuzetno stručan. U školskoj 2018/19 godini možemo da računamo da će po ovom sporazumu biti upisano 80 studenata. Ovim mi kao grad postajemo ne samo politički i ekonomski centar, već i obrazovni centar”, rekao je Milenković.

Hristos Aleksopulos, direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji kazao je da je ona državna akreditovana ustanova koja brine o obrazovanju zdravstvenih radnika. Škola postoji 20 godina, a veliki broj studenata upravo dolazi sa juga Srbije.

“Kao visokoškolska ustanova koja obrazuje više medicinskih profila nastojimo da dignitet ove profesije podignemo i približimo nivou koji pripada ovoj profesiji. Medicinske sestre su pokretačka snaga društva, predstavljaju najborjniju populaciju u zdravstvenom sistemu Srbije i značajan segment svakog dobro organizovanog sistema zdravstvene zaštite, zato treba povećati procenat medicinskih sestara sa Visokom medicinskom školom. Veliki broj student u našoj Školi je sa juga Srbije i zato smo se odlučili da Akreditujemo  visokoškoslu jedinicu  van sedišta ustanove baš u Vranju i to sa opštim smerom, za početak, ali je u planu otvaranje novih smerova za Srukovne fizioterapeute i strukovne medicinske radiologe“, istakao je Aleksopulos.

Direktorka Visoke škole primenjenih strukovnih studija u Vranju Ljiljana Đorđević kazala je da dve škole imaju mnogo toga zajedničkog.

“Visoka škola ima adekvatan prostor učionice, laboratorije, opremu, ali i deo nastavnog kadra koji može da pomogne Visokoj medicinskoj školi iz Ćuprije u procesu akreditacije i prilikom realizacije nastavnog plana i programa”, napomenula je Đorđevićeva izrazivši zahvalnost zbog uspostavljanja saradnje dveju škola.“

“Moramo da obezbedimo kontinuiranu edukaciju mladih kadrova koji treba da uzmu učešće u daljem usavršavanju, a kasnije i u lečenju građanstva”, napomenuo je Dragan Veličković, direktor Opšte bolnice u Vranju.

Narodni poslanik Slaviša Bulatović prema rečima potpisnika sporazuma u mnogome je doprineo otvaranju odeljenja Visoke medicinske škole iz Ćuprije u Vranju.