Predsednik Opštine Despotovac Nikola Nikolić i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević razgovarali na temu rekonstrukcije sale Centra za kulturu Despotovac i aktivnostima koje će biti preduzete povodom obeležavanja jubileja 600 godina manastira Manasije.

Nikolić je predočio ministru kulture činjenicu da je opština Despotovac bez sale Centra za kulturu već pune dve decenije. Kako je Despotovac poznat, zbog svojih manifestacija i ogromnog istorijskog nasleđa, kao grad kulture i duhovnosti, predsednik opštine nije krio svoju nameru da tu nepravdu prema gradu i građanima ispravi. Reč je o projektu vrednom 60 miliona dinara što je, pored niza drugih okolnosti, bio jedan od glavnih razloga za dugogodišnje čekanje na rekonstrukciju ovog prostora. Dogovoreno je da Opština Despotovac krene u adaptaciju sale sa investicijom od 10 miliona dinara, koja je predviđena budžetom za 2018. godinu, a da će Ministarstvo naredne godine planirati značajnija sredstva za dovršetak radova i stavljanje objekta u funkciju.

Postignuta je i obostrana saglasnost oko obeležavanja predstojeće 600-godišnjice manastira Manasije, jednog od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i monumentalne zadužbine despota Stefana Lazarevića. U pripremi je bogat program aktivnosti, između kojih i publikovanje reprinta izdanja „Manastir Manasija“ iz 1928. godine, kojim je obeležen petovekovni jubilej od završetka izgradnje manastira. Realizacija ove aktivnosti je poverena saradnji između Ministarstva kulture i informisanja i despotovačke Narodne biblioteke „Resavska škola“. Na sastanku je istaknuto i da će sve preduzete aktivnosti Ministarstva i Opštine Despotovac biti usklađene sa programom aktivnosti Organizacionog odbora jubileja Manasije kojim rukovodi savetnik predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, a da će se centralna svečanost, uz prisustvo predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, najverovatnije održati 24. avgusta u Manasiji.

Prijemu je prisustvovao i naš poznati glumac Svetislav Bule Goncić, a predsednik Opštine je ovom prilikom uručio ministru zahvalnicu Opštine Despotovac za dugogodišnju pomoć i saradnju u realizaciji najpoznatije despotovačke kulturne manifestacije „Dani srpskoga duhovnog preobraženja“ koja se održava svake godine krajem avgusta.