PARAĆIN- Međunarodni šahovski turnir IM Round Robin “Petrus I-2018” zavšren je trijumfom Vuka Đorđevića (18) sa 7 poena iz 9 partija. Ovaj turnir ostaće mu sigurno u lepom pamćenju, obzirom da je na ovom turniru premostio i poslednu prepreku, osvojio je potrebnu završnu normu i postao novi internacionalni majstor. Ne treba zaboraviti i da je Vuk Đorđević 4 godine nastupao za Omladinski šahovski klub “Paraćin”, gde je od talentovanog dečaka izrastao u odličnog igrača i postigao većinu svojih najznačajnijih rezultata.

Drugo mesto osvojio je najbolje rejtingovani igrač i jedini velemajstor na turniru Daniel Howard Fernandez iz Engleske sa 6,5 poena iz 9 partija. Ostaje mu uteha da je on jedini savladao pobednika turnria. Mada, ostaje žal za neostvarenom pobedom u poslednjem kolu, koja bi mu donela i pobedu na turniru jer je bio bolji u međusobnom duelu. I ovako Sa 6,5 poena Daniel je negde na nivou očekivanog rezultata.

Treće mesto osvojio je IM Dejan Branković iz Paraćina sa 5,5 poena, što je ravno njegovom očekivanom rezultatu i startnom broju na početku turnira. Sa 3 pobede, 1 porazom i 5 remija ne može biti nezadovoljan.

Mladi igrači iz Turske Tuna Onat Nalbant (5 poena) i Dincer Tasdogen (4,5 poena) oduševili su svojom borbenošću i kvalitetom igre. Na ovom turniru ostvarili su daleko više od očekivanog rezultata po njihovom rejtingu, pa u Tursku nose pozamašan broj rejting poena. Od njih se ubuduće sigurno može dosta očekivati.

Crnogorski FM Miloš Pečurica završio je turnir sa 5 poena i ostaje utisak da je negde i on mogao da se bori za osvajanje norme, ali ga je u tome sprečio loš start na turniru. Ostvario je blagi plus u rejtingu, ali i dokazao da skorašnja norma za titulu IM koju je osvojio u Crnoj Gori, nija bila slučajnost.

Mladi Nišlija, Nenad Todorović se posle katastrofalnog starta (0 iz 3) potpuno vratio u turnir i do kraja turnira zabeležio 4 poena. Sa ukupnim rezultatom verovatno nije zadovoljan, ali ga trenutno obaveze na fakultetu sprečavaju da dosegne ozbiljnije šahovske domete.

Najviše su podbacili IM Ivan Sredojević i FM Matija Ivić. Obojica su sakupili po 3 poena, ali i izgubili dosta rejting poena. Mada, na ovako teškom turniru neko mora biti i u takvoj situaciji.

Poslednje mesto na tabeli sa 1,5 poenom zauzeo je Kipranin, Huseyin Sertbay, koji nastupa pod zastavom Turske. Iako je ovim rezultatom napravio i očekivani broj poena po svom rejtingu, igrom je pokazao da može mnogo bolje. U nekoliko partija imao je dobijene pozicije, ali je nedostatak iskustva i turnirskih partija razlog za samo tri remija.

Sudija turnira, međunarodni sudija Nebojša Radosavljević, bez problema je odradio svoj posao. Turnir je krasila velika borbenost igrača i vrlo malo takozvanih “salonskih” remija. Organizacija je, kao i uvek u Paraćinu bila na vrhunskom nivou. Organizatori i osoblje hotela “Petrus” uvek su bili na usluzi igračima, tako da sa turnira svi odlaze zadovoljni.

Dobra organizacija ovog turnira predstavlja i odličnu reklamu za naredne šahovske događaje po kojima će Paraćin u julu biti centar šahovskih zbivanja, jer nas očekuje 11. Međunarodni šahovski Festival “Paraćin 2018”, od 6-13. jula a odmah zatim, od 14-20. jula i još dva zatvorena međunarodna turnira.