Crkva Pokrova Presvete Bogorodice

S obzirom na to da je crkva u Donjoj Jablanici građena 1838. godine, a hram u Dobroselici 1821, ima razloga za pretpostavku da je ove bogomolje radio isti majstor. U vreme kada su u ovim krajevima bile guste, neprohodne sume, kako se pamti u ovom kraju, crkvu su sagradili meštani sa jednim majstorom sa Tare, a podignuta je bas tu da bi služila kao hram, a za zbegove i kao sklonište u doba ratovanja, odnosno robovanja pod Turcima.

Crkva u Donjoj Jablanici veoma je slična dobroseličkoj i po tome sto je građena od brvana u pravougaonoj osnovi, sa polukružnom oltarskom apsidom. Unutrašnji prostor pregrađen je ikonostasom na oltar i naos.

Od starog ikonostasa sačuvane su: carske dveri, prestona ikona Isusa Hrista, rad na dasci, sa zapisom: u spomen prilozi crkvi jablanickoj Sava Rajević 1851. godine; prestona ikona Presvete Bogorodice sa Isusom Hristom, rad na dasci, za spomen prilozi u crkvu jablaničku Radovan Rajević 1851. godine i ikona Svetog Vasilija Ostroškog sa Svetim Jovanom Krstiteljom, rad na dasci, naručio za spomen prilozje u crkvu jablaničku Pavel Didanović 1851. godine.

U porti i okolo u šumi pored crkve jablaničke nalaze se kućice od brvana u kojima se boravilo za vreme dolaska na verske obrede ili slave, a u svakoj je što u sredini i klupe za sedenje okolo. Na jednoj od sačuvanih, verovatno i najstarijoj, pronadjena je, bojom zapisana, godina 1840.