Crkva Svetog proroka Ilije

U selu Dobroselica, na ulasku u seosko groblje, nadsvođena krošnjama starih borova, nalazi se prelepa crkva brvnara sa impozantnim zvonikom na stubovima.

Zlatiborsko područje je poznato po kvalitetnoj borovoj građi i zahvaljujući tome sačuvana su nam mnoga veoma značajna zdanja u drvetu, među kojima crkve brvnare zauzimaju istaknuto mesto. Jedna od takvih je i bogomolja u Dobroselici. Sagrađena je 1821. godine, na šta kazuje i zapis urezan u brvnu na severnoj strani, a glasi: zidati se 1821. godine. Crkva spada među najmanje građevine ove vrste na Zlatiboru. Dugačka je 8 a siroka 5 metara, visina krova je oko 5 metara. Hram je pravougaonog oblika, sa vešto izvedenom polukružnom apsidom od brvana, na istočnoj strani. Postavljena je na kamenom temelju, a unutrašnjost crkve nije zasvedena, tavanica je ravna. Ceo hram građen je preosećajno i sa izrazitim smislom za lepotu detalja.

U crkvi je ikonostas od obojenih dasaka, sa dosta vrednih ikona. Prestone ikone Presvete Bogorodice i Isusa Hrista su sa baroknim krunama na glavi, slikane na dasci, iznad njih naslikan je u oblacima Gospod Spasitelj. Po svoj prilici ovo je radio Aleksije Lazović krajem XVIII ili početkom XIX veka. Carske dveri su delo slikara Janka Mihailovića Molera iz sela Dragačeva.