Crkva Sabora Svetog Arhangela Gavrila

Gradnja crkve u Čajetini počela je 1886. godine. Postoji dokument da je 1890. godine za prvog sveštenika postavljen Milivoje Obradović. Verovatno je tada crkva završena. Hram je posvećen svetom arhangelu Gavrilu, a osvetio ga je episkop žički Sava Dečanski.

Crkva je jednobrodna, sa polukruznom apsidom na istočnoj strani, naosom i pevničkim paraklisom. Svod je iznutra bačvast. Na zapadnoj strani crkve prizidan je zvonik -1963. godine, u gornjem delu ukrašen prozorima, a u donjem delu ima tri prostorije. U srednjem je priprata, levo i desno crkvena kancelarija i prodavnica za verske potrebe. Iste godine popravljen je i krov crkve, skinuto je kube, a preko sindre postavljen crep.

Do 1962. ikonostas je bio stari, iz vremena nastanka crkve. Novi ikonostas uradio je Jaroslav Kratina, slikar iz Beograda, a u crkvi je sačuvano i petnaest pojedinacnih ikona. Ikona Hrista je rad Dimitrija Posnikovića. Priložničke ikone su dar gospodina Đoka Nedeljkovića, načelnika sreza, iz 1899. godine, zatim od Miša Trifunovića u spomen umrlom bratu advokatu Stevi Dragojeviću, a treća je od Milivoja T.Jovanovića, pisara sreza.

Službenik štampan u kneževini Srbiji 1838. godine, za koji se pretpostavlja da je poklon kralja Aleksandra Obrenovića ima zapis: „Bio sam u Čajetinskoj crkvi 20. avgusta 1893. godine, Aleksandar kralj Srbije. Crkva vodi uredan inventar sa ukupno 56 predmeta i knjiga velike kulturne i istorijske vrednosti. Osim toga, u Letopisu crkve zabeležena su imena 559 dobrotvora utemeljivača i 260 darodavaca