Specijalni gosti ovogodišnjeg odbojkaškog „Eurokrem kampa Vanje Grbića“, koji uskoro kreće sa drugom smenom, su dva proslavljena odbojkaška imena, koja su tokom svojih karijera imala prilike da upravo sa srpskom odbojkaškom legendom odmere snage na terenu. Jedan od članova zlatne brazilske generacije iz prošle decenije, Žiba i jedan do najboljih odbojkaša Poljske svih vremena, Pavel Zagumnji, u narednom periodu boraviće na Zlatiboru i aktivno raditi sa polaznicima kampa.

Povodom toga, danas je u „Goliji“ na Zlatiboru održana konferencija za novinare. Ovom prilikom, Vanja Grbić, osnivač Kampa, je rekao:

„Imam veliku čast i zadovoljstvo da vam predstavim dva prijatelja, dugogodišnje protivnike na terenu ali jako dobre prijatelje van terena. Prvi je Žilberto Amauri de Godoj olimpijski šampion , predsednik Sportske komisije odbojkaške federacije i jedan od najvećih ambasadora odbojke u svetu, ovde u dvostrukoj ulozi: kao promoter Kampa, a sa druge strane učesnik u socijalnim projektima, jer će se program ovog kampa primenjivati u socijalnim programima koje ćemo raditi kroz akcije „All star svih vremena“ u kojima su njih dvojica uključeni. Drugi je Pavel Zagumnji iz Poljske, jedan od najboljih svetskih dizača sa izuzetnom internacionalnom karijerom, takođe uključen u ove projekte.“

Objašnjavajući projekat „Old star“ Grbić je rekao da je reč o nekadašnjim šampionima koji su obeležili svet sporta i koji će širom sveta prikupljati sredstva za decu . „All Star je u poljskom gradu Lođu okupio preko 20 šampiona stimulišući buduće sportiste da kroz odbojku i ideju koju promoviše Kamp, daju bolji kvalitet svojoj budućnosti.

„Kamp kao moja inicijativa je počeo sa radom prošle godine. Radimo ortopensku prevenciju  sa profesorom Duškom Spasovskim gde nalazimo ono šta su nedostaci, odnosno defekti kojih je puno danas i dajemo deci preporuku onoga što bi trebalo da rade kroz vežbanje. Drugo su motorički testovi, da vidimo gde su deca u odnosu na prosek svoje generacije i da im pomognemo da mogu bolje, zdravije, kvalitetnije da se igraju.   Treće je, naravno, odbojka, njena valorizacija i svrstavanje dece po grupama, po uzrastu, ne bi li dobili ono što je najadekvatnije. Ne idemo na to da pravimo vrhunske odbojkaše, već da se deca zanimaju i igraju. Četvrti deo su psihološki testovi preko kojih bi dobili razne informacije od dece kako bi mogi da kreiramo program koji je najpribližniji njihovim željama… Celokupan program je pokriven medijski“, naglasio je Grbić.

Predstavljajući svog trećeg gosta, profesora fizičkog vaspitanja Milorada Đondrića, rekao je da je on „glavni krivac“ za njegovo zbližavanje sa decom sa intelektualnom ometenošću sa specijalne olimpijade koja su na Kampu zahvaljujući mnogim sponzorima i Sportskom udruženju „Vanja Grbić“.  Program Specijalne olimpijade Srbije je najbolji u svetu  a odbojka najrazvijenija i sa te strane najveća zasluga ide profesoru Đondriću koji ovaj posao radi jako dugo, ističe Grbić. . Ove godine će kroz Kamp proći preko 650 -toro dece.  Zbog renoviranja Sportske hale u Čajetini radiće se u „Vai – tai-u“ i u „Goliji“, a posebnu zahvalnost za dobijene uslove proslavljeni odbojkaš je izrazi javnim preduzećima i samoj lokalnoj samoupravi opštine Čajetina.

Žilberto Amauri de Godoj Mlađi ili u svetu poznatiji kao Žiba (42), jedan od najboljih odbojkaša svih vremena, član čuvene generacije Brazila koja je, sa klupe predvođena Bernardom Rezendeom, od početka ovog veka skoro čitavu deceniju dominirala svetskom odbojkom. S Brazilom je osvojio jedno olimpijsko zlato (Atina 2004) i dva srebra (Peking 2008, London 2012), tri puta je bio svetski prvak (2002, 2006, 2010) i čak osam puta trijumfovao u Svetskoj ligi. Po završetku odbojkaške karijere aktivno se uključio u rad sa decom obolelom od leukemije, bolesti sa kojom se uspešno izborio u ranom detinjstvu, a takođe je aktivan u kampanjama za borbu protiv malignih bolesti. Takođe, on u svojoj zemlji sprovodi edukaciju dece po školama, sa prevashodnim ciljem borbe protiv gojaznosti

Pavel Zagumnji (41) skoro dve decenije nosio je dres poljskog nacionalnog tima, s kojim je osvojio svetsko zlato 2014. godine, titulu evropskog prvaka 2009, kao i zlato u Svetskoj ligi 2012. Uz to, ima još i srebro na Prvenstvima sveta 2006. i 2011. godine. Nosilac je nekoliko nacionalnih priznanja u Poljskoj i počasni građanin Belhatova.

www.zlatiborpress.rs