U istoriji našeg naroda današnji datum ima višestruku simboliku i značaj. Marković: Ako je Kosovski mit nazadan, onda to važi i za Termopile.

SA jedne strane Vidovdan, sa druge svi drugi srpski praznici. I, uvek “tas istorije” pretegne na njegovu stranu. Jer, Vidovdan je, tvrde istoričari, odavno postao sinonim velikih nacionalnih nadahnuća, praznik srpske sudbine, dan naših pobeda i poraza, jedan od najdramatičnijih datuma u našoj istoriji… I u prošlosti i u savremenoj istoriji, nijednog datuma kao 28. juna Srbija nije morala da donosi teške odluke i da bira put.

Onaj prvi, “preteča” svih naših Vidovdana, bio je pre ravno 629 godina. Lazarev izbor Carstva nebeskog, žrtvovanja za više vrednosti i slobodu po svaku cenu, učinili su Vidovdan mitskim danom. Neraskidivo su ga povezali sa idealom mučeništva i opredeljenjem za večno i duhovno, naspram prolaznog i materijalnog. Baš taj knežev izbor i odricanje od ovozemaljske slave i uspeha vremenom su postali potka nacionalnog etosa Srba.

Dramatični događaji iz novije istorije, koji su se desili 28. juna, samo su ojačali njegovu simboliku kao ključnog datuma srpske istorije. Od mitskog opredeljenja donetog na polju između Laba i Sitnice, preko Principovog pucnja u gradu na Miljacki, do uspona i pada Slobodana Miloševića i otvaranja pristupnih pregovora sa EU – svi ovi događaji učinili su da se Vidovdan u Srbiji dočekuje sa ponosom, ali i sa zebnjom od novih izazova.

Ima i onih koji misle da je Vidovdan neprikladan praznik i da je besmisleno slaviti dan poraza i propasti. Tvrde i da Srbima, već decenijama obuzetim svakodnevnom borbom za opstanak – Vidovdan više nije važan.