Svečano je na Veliku Gospojinu bilo u Dobroselici kod Čajetine, gde je u centru sela kod seoskog doma i crkve stare dva veka otkriven spomenik ratnicima stradalim u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine. Na njemu je ukupno 79 imena dobroseličkih ratnika iz familija Marjanovića, Pučijaševića, Ječmenica, Dučića i drugih.


U prisustvu naroda ovog kraja i gostiju spomen-obeležje su zajedno otkrili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, i predstavnik potomaka dobroseličkih  ratnika Milanko Jovanović, vlasnik preduzeća ”Divi”. Osvećenje ovog velikog i lepog spomenika, čiji je autor Branko Ignjatović, obavili su sveštenici užičke crkve. Kao značajnom darodavcu ovom prilikom je Milanku Jovanoviću dodeljena zahvalnica Eparhije žičke Srpske pravoslavne crkve.

– I imena mojih dedova su na ovom spomeniku, naše pretke ne zaboravljamo. Ali nećemo stati na ovoj akciji. Nastojaćemo da napravimo i jednu spomen-ploču za one koji su stradali u Drugom svetskom ratu. Ovaj organizacioni odbor treba da nastavi da radi, svoju energiju da upotrebi kako bi se ovo mesto razvijalo – rekao je Jovanović.
Novi spomenik u Dobroselici, otkriven na Veliku Gospojinu kada se ovde od davnina održavao seoski vašar, podignut je zajedničkim sredstvima mnogih priložnika: potomaka ratnika koji su ne samo iz Dobroselice nego i iz Beograda, Užica i drugih mesta Srbije, pa i izvan nje. Svako je prema svojim mogućnostima pomogao da se sećanje na ratnike zauvek sačuva.
Akciju za prikupljanje sredstava zajedno su vodili organizacioni odbor, mesna zajednica, crkva, potomci. Jerej Jovan Stojković, paroh dobroselički, zahvaljivao se priložnicima prisutnim na svečanosti: – U Dobroselici ima oko 100 kuća i iz svake je priloženo za spomenik. Darodavci su bili i ljudi sa strane poreklom iz ovog sela, imamo četiri velika privatnika koji su značajno pomogli. Ovde ima i vikendica, pa su i turisti učestvovali u akciji. Hvala svima – rekao je ovaj sveštenik.

U ime organizacionog odbora za podizanje spomenika govorio je Radiša Marjanović. Podsetio je da na česmi u centru sela već stoji spomen-ploča izginulim ratnicima, a njihova imena bila su upisana u spomen-knjizi koja je u crkvi. Sada ta imena izlaze iz knjige na svetlo dana i postaju vidljiva. – Potomci nisu žalili lična sredstva, ostvarili smo nameru da naši preci ne budu zaboravljeni. Hvala i užičkom Narodnom muzeju i Istorijskom arhivu koji su nam pomogli. Nastojaćemo da Dobroselica ponovo bude što je bila, a ona je još pre Drugog svetskog rata imala telefon, jaku zadrugu, svoju štedionicu i drugo – istakao je Radiša Marjanović.