Delegacija Opštine Čajetina sa predstavnicima Zlatiborskog Eko Agrara i Turističke organizacije „Zlatibor“, od 31. avgusta do 2. septembra, bila je učesnik Sajma parmskog pršuta u italijanskom gradu Langirano. Glavni razlog njihovog odlaska je jačanje ranije uspostavljene saradnje sa predstavnicima konzorcijuma parmskog pršuta, koji su ove godine bili gosti Sajma suvomesnatih proizvoda u Mačkatu.

Opština Čajetina jedina je opština iz Srbije koja je učestvovala na Sajmu parmskog pršuta, manifestaciji koja se dugi niz godina organizuje u italijanskom gradu Langirano, u regiji Parma.   Cilj učešća bila je prezentacija poljoprivrednih proizvoda, ali i turističke ponude opštine Čajetina, kao i uspostavljanje saradnje sa proizvođačima sa Korzike, Španije, pa čak i iz dalekog Japana, sa domaćinima iz Italije, kao i sa delegacijom iz Hrvatske.
„Imali smo prezentaciju na glavnoj bini gde smo predstavili zlatiborsku goveđu pršutu, koja je za Italijane bila pravi delikates. Ovaj proizvod privukao je dosta pažnje zbog specifičnog načina pripreme, koji traje od 41 do 45 dana. Naravno, promovisali smo Zlatkin sir i kajmak. Iako Parma kao regija obiluje raznim vrstama sireva, Italijani i njihovi gosti bili su zadovoljni ukusom i izgledom našeg belog sira u krišci“, kaže Miljko Radišić iz Zlatiborskog Eko agrara.

Dragocena iskustva stečena učešćem na sajmu u Italiji, primeniće se prilikom organizovanja narednog Sajma pršute u Mačkatu, manifestaciji koja je odavno svrstana u red nacionalnih. Iz Eko agrara kažu da će se sa prezentacijom tradicionalnih proizvoda zlatiborskog kraja nastaviti i u narednom periodu. Ovi specijaliteti uskoro će se naći na internacionalnom sajmu pršute u Tinjanu, koji će se održati od 19. do 21. oktobra u Istri.